BioForum pleit voor aangepast beleid voor boeren die natuur realiseren


De IHD-doelstellingen en PAS-maatregelen houden de gemoederen bezig in België. Ook 12 biologische boeren zouden te veel stikstof uitstoten. Vraag is of bedrijven die samenwerken met de natuur niet eerder beloond zouden moeten worden? BioForum meent van wel.

Biologisch vleesveehouder Kurt Sannen getuigde op 10 maart in Canvas-programma Terzake over de waarschuwingsbrief die hij ontving omdat zijn bedrijf te veel stikstof zou uitstoten. Ook 11 andere bio-boeren kregen een oranje waarschuwingsbrief. Nochtans zorgen specifieke regels uit de biologische, grondgebonden veeteelt er net voor dat de stikstofuitstoot de natuur niet belast. Er is dan ook nood aan een flexibel beleid. Hieronder vind je nog eens precies uitgelegd waarom:

1. De wetgeving legt aan bioboeren hogere normen op dan aan gangbare boeren, normen die de bescherming van de natuur reeds realiseren.

Met betrekking tot de stikstofuitstoot (ammoniakemissie) van runderen is het relevant aan te stippen dat:

  • bio-boeren verplicht zijn om hun runderen minstens zes maand per jaar te laten grazen. In realiteit halen bioboeren makkelijk acht maanden weidegang op een jaar. Een bio-boer veroorzaakt dus geen hoge depositie op 1 punt; de stikstofdepositie vindt plaats over een heel gebied.
  • bio-boeren verplicht zijn om het aantal runderen te beperken tot zo’n 2 dieren per hectare, want een hectare heeft de draagkracht om de stikstofuitstoot van 2 runderen te verwerken. Deze grondgebondenheid van de biologische veeteelt vermijdt een te grote belasting van de natuur.
  • Dat een maximalisatie van de weidegang effectief een duidelijk lagere ammoniakuitstoot veroorzaakt, werd onlangs berekend door Wageningen.
  • Lees het nieuwsbericht van BioForum hierover of bekijk het onderzoeksrapport.
  • Uiteraard is het slim om alle agro-ecologische boeren die bovenstaande normen realiseren (lange weidegang, maximaal 2 runderen per hectare) te belonen voor hun meer extensieve praktijk.



Kurt Sannen.

2. In het Strategisch Plan Bio wordt expliciet gesteld dat biolandbouw gesteund wordt omwille van de voortrekkersrol die deze vorm van landbouw kan spelen in het verduurzamen van de gangbare landbouw.

Wat baat het bio te roemen voor zijn voortrekkersrol in duurzaamheid, als er vervolgens geen verschil wordt gemaakt bij het opleggen van verduurzamingsmaatregelen ten aanzien van de hele landbouw? De biolandbouwers evenveel straffen voor een vervuiling waaraan ze minder deel hebben, stimuleert bovendien geen enkele gangbare boer tot omschakelen.

3. De biologische en agro-ecologische landbouw levert meer ecosysteemdiensten aan de maatschappij.

Zowel het recente Europees milieurapport als het Vlaams INBO Natuurrapport 2014 pleiten onomwonden voor agro-ecologische of biologische landbouw om een sterk ecosysteem te realiseren omdat we als maatschappij afhankelijk zijn van de voordelen – de 'diensten' - die de natuur ons levert.

Ecosysteemdiensten zijn voordelen als voedselproductie, klimaatregulatie, bestuiving door insecten, bescherming tegen overstromingen, luchtzuivering of groene ruimte voor recreatie. En daaraan levert de biologische landbouw in verhouding een grotere bijdrage, door de extra normen waaraan ze moet voldoen. Opnieuw: uiteraard zijn er ook gangbare boeren die begaan zijn met de ecosysteemdiensten en de zorg voor de natuur inbouwen in hun bedrijfsvoering.

4. Biologische landbouw investeert voortdurend in een vruchtbare bodem en draagt zo bij aan de bescherming van de (bodem)biodiversiteit, de beperking van de klimaatopwarming, en de toegang tot voldoende voedsel.

Deze drie bovenstaande doelstellingen heeft de internationale gemeenschap zich opgelegd. Geen van die drie kan gerealiseerd worden zonder een vruchtbare bodem. De Bodematlas van de Heinrich Böll stichting pleit voor een biologische landbouw om de bodemvruchtbaarheid terug te herstellen en te behouden.

Een flexibel beleid met oog voor de werkelijke prestaties van een bedrijf, zou een sterk uitnodigend signaal zijn aan alle gangbare veehouders die zoeken naar een meer agro-ecologische bedrijfsvoering, om door te zetten en misschien zelfs om te schakelen naar bio. Een maatschappij heeft baat bij een agro-ecologische landbouw.

Bekijk hier de aflevering van Ter Zake.

Bron: BioForum