Conceptprogramma voor vervolg op Natuur- en Milieu-Educatie

Als vervolg op de eerdere meerjarenprogramma’s Natuur- en Milieu-Educatie (NME) en Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO) is er een conceptprogramma met onderliggende visie opgesteld met de titel 'Duurzaam Door: sociale Innovatie voor een groene economie' (2013-2016). Dit document is tot stand gekomen in nauwe afstemming met diverse departementen, andere overheden, bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en het NME/LvDO-werkveld.

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft het document naar de Tweede Kamer gestuurd. Een besluit ten aanzien van een meerjarig commitment vanuit het Rijk op zowel de inhoud als de financiering van het uitvoeringsprogramma 2013-2016 laat hij over aan een nieuwe kabinet.
Enkele kenmerken van het conceptprogramma met onderliggende visie

  • De visie is tot stand gekomen in afstemming met bedrijfsleven, NGO’s, andere overheden, kennisinstellingen en onderwijs.
  • Context vormen onder andere Agenda duurzaamheid, Topsectoren/Human Capital Agenda, Agenda Burgerschap, rapport 'de energieke samenleving', aanbevelingen Taskforce biodiversiteit en de aanbevelingen stuurgroep Watereducatie (I&M).
  • Focus vormen 'sociale innovatie' in samenhang met technologische innovatie en beroeps- en burgercompetenties die nodig zijn voor een transitie naar een groene economie.
  • De visie is uitgewerkt in een programmatische aanpak voor de periode 2013-2016 op vijf inhoudelijke thema’s: Water, Energie, Voedsel, Biodiversiteit en Grondstoffen en vier doorsnijdende thema’s: MVO, integrale gebiedsontwikkeling, duurzaam produceren en consumeren en onderwijsinnovatie.
  • In de programmatische aanpak 2013-2016 wordt uitgegaan van coalitievorming, co-creatie en cofinanciering voor en door verschillende partijen, waarbij de Rijksoverheid vooral faciliteert en verbindt waar nodig. Het programma biedt een platform en netwerken aan de partners om een veelheid aan onderwerpen en kennis in samenhang met elkaar te brengen en te vertalen naar kennis- en onderwijsactiviteiten richting de verschillende doelgroepen.
  • De financiering afkomstig van andere overheden, bedrijven en maatschappelijke partijen bedraagt ruim 7 miljoen euro per jaar. Op veel fronten is ook Europese cofinanciering mogelijk vanuit de kennisonderdelen van bijvoorbeeld ESF, Horizon 2020, Life+. De bijdrage vanuit het rijk zal door het volgende kabinet worden bepaald.
  • Met het programma wordt inkleuring gegeven aan de inzet van reguliere budgetten van circa 100 miljoen euro van een groot aantal organisaties die zich bezig houden met vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, natuur en milieu.



bron: Ministerie van EL&I, 03/08/12