Corporatie zoekt groene huurders

Aan de Karel de Grotelaan in Eindhoven realiseert woningcorporatie Woonbedrijf sinds februari 2015 14 rijwoningen, 56 appartementen en 12 zorgappartementen.

Enkele appartementen zijn al verhuurd aan ‘groene’ huurders, die zich in een vroeg stadium hadden aangemeld. Ze zijn vanaf de start bij het project betrokken en hebben meegedacht over het duurzaam woon- en leefconcept.

De niet-verhuurde woningen biedt Woonbedrijf op zijn site aan, waarvoor de corporatie ‘groene’ huurders zoekt. In haar ogen zijn dat mensen die:

  • bewust omgaan met de gezondheid van ‘hun’ stukje aarde
  • een actieve bijdrage leveren aan goed nabuurschap
  • graag leven in een diverse en kleurrijke buurt
  • investeren in contact en ontmoeting met de mensen in hun omgeving
  • gebruikmaken van de gemeenschappelijke huiskamer en een bijdrage leveren aan ontmoeting en activiteiten
  • de handen uit de mouwen steken voor het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin

Duurzaamste wijk van Eindhoven 

De Karel de Grotelaan ligt in het Eindhovense Genderdal (Aireybuurt), dat in 2020 de duurzaamste wijk van de Brabantse stad moet zijn. Het project is uitgeroepen tot groene proeftuin om duurzame producten en technieken toe te passen. De bestaande buurt wordt vanuit bewonerswensen verduurzaamd en op de plek van de gesloopte Aireyflats komt nieuwbouw. Dit zijn de eerste woongebouwen die gebouwd worden volgens het duurzaamheidsprincipe van The Natural Step.

Bewoners centraal

De leefwensen en duurzaamheidseisen van de bewoners hebben centraal gestaan bij het ontwerp en de bouw. In de bouw zijn verschillende besparende technieken opgenomen: zo zijn er zonnepanelen geplaatst en zijn de appartementencomplexen voorzien van een systeem om windenergie op te wekken. Daarnaast zijn er in de woningen verschillende installaties om energie te besparen. Hierdoor zal de persoonlijke energienota minimaal zijn.

Geïnteresseerde woningzoekenden kunnen reageren tot en met 1 augustus op Woonbedrijf.com. Naar verwachting levert Heijmans de woningen in december 2015 op. Dit bouwbedrijf heeft ook het onderhoud en beheer voor de duur van 15 jaar op zich genomen, in een 'Design, Build en Maintain'-contract.