Duurzame vakantiebestemmingen: waar zijn ze te vinden?

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu hebben daarvoor de Green Deal Duurzaam Toerisme ondertekend. Ook tien bedrijven uit de branche zetten hun handtekening, waaronder TUI Benelux, Corendon en Zoover. Samen willen de partijen duurzaam toerisme op grote schaal stimuleren door bedrijven en consumenten beter te informeren.

Database

Een database over de duurzaamheid van meer dan duizend vakantiebestemmingen wereldwijd moet daaraan bijdragen. De Global Sustainable Tourism Review (GSTR) beoordeelt de bestemmingen op een aantal duurzaamheidscriteria. Scores in de categorieën natuur, milieu, gastvrijheid, erfgoed, en inzet door het bedrijfsleven vormen samen een eindcijfer. Het overzicht is nu te zien via de website van QualityCoast.

Het beoordelen van vakantiebestemmingen op duurzaamheid is niet nieuw. QualityCoast, QualityDestination en ECO-XXI boden die overzichten al, maar op kleinere schaal. Het doel van de Green Deal is de verbetering van bestaande beoordelingsprogramma’s met onafhankelijke informatie en praktijkvoorbeelden.

Kritiek

Paul Peeters plaatst een kritische noot bij de database. De lector Duurzaam Toerisme en Transport aan de Hogeschool in Breda wijst erop dat het oordeel alleen is gebaseerd op de duurzaamheid van de bestemming zelf. “Maar die bepaalt maar voor een klein deel het groengehalte. De reis er naartoe is veel belangrijker”, zegt Peeters in een interview met Trouw.

Zo komen de Azoren uit de bus als meest duurzame vakantiebestemming met een eindcijfer van 8,9. De vliegreis hier naartoe resulteert echter al in een CO2-uitstoot van 500 kilo. Vergeleken met 90 kilo CO2 voor een vlucht naar Oostenrijk, is dit dus helemaal niet zo duurzaam. Toch staat dat land lager in de lijst. “De werkelijke gevolgen van toerisme op het ecosysteem worden niet gemeten”, vindt Peeters.