Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal

De Eerlijke Bankwijzer viert zijn 5 jarige bestaan.  Er zijn mooie resultaten geboekt op beleid en praktijk, nationaal  en internationaal. Maar we zijn er nog niet. Dus: Check hoe jouw bank scoort en vertel je bank dat je ontevreden of tevreden bent met hun investeringskeuze

Om banken aan te zetten tot een ‘race naar de top’ op duurzaamheid werd de Eerlijke Bankwijzer in 2009 opgezet. Er zijn mooie resultaten geboekt op beleiden  praktijk, nationaal  en internationaal. Deze resultaten zijn gebundeld in het boek  'Vijf Jaar Eerlijke Bankwijzer'. 
Ondanks deze successen leunt de Erlijk Bankwijzer geenszins achterover, want er is nog een veel voor verbetering vatbaar. 'De ambities van banken om te verduurzamen verschillen enorm. Veel klanten van banken hebben geen idee waarin hun (spaar)geld wordt geïnvesteerd omdat banken hier niet open over zijn.'

Beleidsaanscherpingen

Afgelopen 5 jaar later zijn er in totaal 165 meetbare aanscherpingen van het bankbeleid doorgevoerd, op onderwerpen als mensenrechten, arbeidsrechten en wapenbeleid. Er valt ook nog genoeg te verbeteren. Gebrek aan transparantie over investeringen blijft een groot zorgpunt. Uit praktijkonderzoeken blijkt dat verschillende banken meer investeren in duurzame elektriciteit en minder in omstreden wapenproducenten, maar investeringen in ‘foute’ wapenbedrijven zijn nog niet door alle banken uitgesloten.

Bankwijzer gaat internationaal

De komende maanden zullen er 6 'Fair Bank Guides' worden gelanceerd in: Indonesië, Brazilië, Japan, Zweden, Frankrijk en België. Door de International Fair Bank Guides zal duurzaam bankieren in steeds meer landen een aandachtsgebied worden in de bestuurskamers van banken. 

Eerste stap gezet, maar...

Banken hebben de afgelopen 5 jaar een stap in de goede richting gezet in het verduurzamen van hun beleid en praktijk. Maar we zijn er nog niet. De ambities van banken om te verduurzamen verschillen enorm. Zo valt er op diverse thema’s en sectoren, waaronder klimaat, dierenwelzijn, belastingontwijking en woningbouw/vastgoed nog een slag te slaan.

Geef jouw bank een duurzaam duwtje
Check hoe jouw bank scoort en vertel je bank dat je
ontevreden of tevreden bent met hun investeringskeuze.