Eet jij op te grote voet?

"Als iedereen in Nederland duurzamer zou eten, kunnen we onze ecologische voetafdruk met een vijfde verminderen." Dat zegt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum over Earth Overshoot Day. Het Global Footprint Network organiseert deze dag jaarlijks om aandacht te vragen voor de mondiale overbelasting van onze aarde. Het Voedingscentrum draagt bij aan dit initiatief door duurzamere voedselkeuzes te stimuleren.

Earth Overshoot Day valt ruwweg op de datum waarop de wereldbevolking de natuurlijke productiecapaciteit van de aarde voor dat jaar heeft verbruikt. Daarna putten we ecosystemen uit. Denk aan overbevissing, overbegrazing en de uitstoot van te veel broeikasgassen. Elk jaar schuift de dag nog een beetje naar voren. Vorig jaar viel Earth Overshoot Day op 19 augustus, dit jaar op 13 augustus.

Minder verspillen

"Duurzamer eten kan het beste door minder voedsel te verspillen," stelt Roy van der Ploeg. '"Van de totale voedselproductie gaat wereldwijd ongeveer een derde verloren. Nederland verspilt zo’n 2,6 miljard kilo per jaar, waarvan bijna 40% terug te voeren is op wat consumenten thuis weggooien, doordat ze te veel bereiden en hun etenswaren niet goed bewaren."

Door bewust in te kopen, hoef je minder eten weg te gooien. Lees onze  handige tips over het maken van een bewust boodschappenlijstje.

Duurzamer eten

Maar ook ons voedingspatroon kan een verschil maken. Het gaat dan vooral om minder vlees en andere dierlijke producten eten. Het helpt ook om niet meer te eten dan je nodig hebt, vooral als je dat doet door zoete snacks en suikerhoudende dranken te laten staan. Het drinken van kraanwater belast het milieu nauwelijks.

Test je eigen voedselafdruk op de website van het Voedingscentrum