Eindelijk een labelplicht voor bont in kleding

De Europese Unie heeft een nieuwe richtlijn aangenomen die het textielfabrikanten verplicht stelt om te melden dat er bont in hun producten zit. Bont voor Dieren is blij dat na jarenlange lobby consumenten eindelijk zekerheid gaan krijgen over wat ze kopen.


Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “Maar al te vaak horen we op straat of op scholen dat men geen idee heeft of de bontkraag op een jas of de vulling van een capuchon echt of nep is. Vooral door de lage prijs van jassen die op grote schaal uit China worden geïmporteerd wordt de consument misleid”. 

Niet gespecificeerd label

De labelverplichting kent nog wel een overgangstermijn voor de industrie. Verder zal het label vooralsnog enkel verklaren dat er dierlijke producten in het artikel zitten, zoals leer, bont of veren. Van Gemert: “Liever hadden we gehad dat er op een jas zou staan dat er vier dode wasbeerhonden in zijn verwerkt, of twee vossen. Dat wordt de volgende stap. Vooral aangezien een ruime meerderheid van de Nederlanders fel tegen het produceren en dragen van bont is moeten we ze kunnen beschermen tegen de mogelijkheid dat ze nepbont en echt bont door elkaar halen.”