Energiebesparing financieel haalbaar in huurwoningen

In de huursector is de investeringsdoelstelling van de verduurzamingsopgave haalbaar: corporaties kunnen investeringen dragen en huurders gaan er in sommige gevallen licht op vooruit. 

Dit blijkt uit de recente studie ‘Energiebesparing in de woningvoorraad’, dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft uitgevoerd. Hierin is de afspraak om het energieverbruik met 62 petajoule te reduceren – zoals afgesproken in het Energieakkoord – uitgewerkt voor 2 mogelijke investeringspaden. Bij een streven naar grote renovaties om tot Nul-op-de-Meterwoningen te komen, dan dienen 508.000 corporatiewoningen en 660.000 koopwoningen te worden gerenoveerd.  Hiervoor is minimaal € 44,9 miljard nodig. Bij renovaties naar energielabel B is € 28,1 miljard nodig voor 1.131.000 corporatiewoningen en 1.062.000 koopwoningen.

Waarde vastgoed corporaties stijgt

Deze verduurzamingsopgave heeft vooral in de huursector kans van slagen, zo laat PBL weten. Voor corporaties leiden de investeringen niet alleen tot een toename in uitgaven, maar ook tot een stijging van de waarde van het vastgoed en hogere huurinkomsten. En als de corporaties niet alle kosten van de investeringen doorrekenen aan de huurder, dan kan de huurder erop vooruit gaan. Waar het Rijk de energiebelasting misloopt, ontvangt ze extra belastinginkomsten aan onder meer bouwactiviteit.

Geen grote financiële prikkel voor woningeigenaren

In de koopsector is het lastiger om de verduurzamingsopgave te realiseren. Vanwege de forse prijsdalingen staan veel eigenaar-bewoners namelijk financieel onder water. Hierdoor is het lastig voor ze om extra geld te lenen. Daarnaast dekt de te verwachten besparing voor eigenaar-bewoners bij de huidige lage rente en energielasten niet of nauwelijks de financieringslasten, ongeacht het gekozen investeringspad. In een Nul-op-de-Metertraject zou de besparing net voldoende zijn. Voor kleinere renovaties naar energielabel B geldt dat de investeringen alleen dekkend zijn voor meergezinswoningen. Eingenaar-bewoners hebben dus geen grote financiële prikkel om hun woning te verduurzamen.

Klik hier voor het volledige rapport ‘Energiebesparing in de woningvoorraad’.