Eten uit de frituur vergroot risico op welvaartsziekten

‘Hoe vaker je gefrituurde producten eet, hoe groter de kans op diabetes type II of hart en vaatziekten.’ Dat concluderen onderzoekers in een recente Amerikaanse studie. Als je gezonder wilt eten, neem dan vaker gekookte aardappelen in plaats van friet en bijvoorbeeld mager vlees in plaats van een kroket. Het onderzoek Onderzoekers aan de Harvard School of Public Health hebben gekeken naar specifieke verbanden tussen het eten van gefrituurde producten en gezondheid. Gedurende 26 jaar vulden 110.000 mensen om de 4 jaar een vragenlijst in over hun voedingsgewoonten. Daarbij werd specifiek gevraagd hoe vaak ze gefrituurde producten aten, zowel thuis als buiten de deur. De resultaten Hoe vaker mensen gefrituurde producten aten, hoe groter de kans was dat ze diabetes type II of hart en vaatziekten ontwikkelden.

Frituurvet buitenshuis onbetrouwbaar

Het risico was groter bij het eten van gefrituurde producten buitenshuis dan thuis. De onderzoekers geven daar 3 redenen voor: 1. Het vet waarin het product gebakken is, is vaak ouder. Er zitten daardoor meer schadelijke stoffen in. 2. De porties dan vaak groter zijn. 3. Wat je eet is vaak ongezonder. Kortom, een frietje of snack op z’n tijd mag best, als je de rest van de tijd gezond eet. Kies toch vooral voor producten waar geen frituurpan aan te pas komt.

Aardappelen boven friet

Per persoon eten Nederlanders per jaar bijna 25 kilo gekookte aardappelen per persoon. Dat is beduidend meer dan aardappelproducten uit de diepvries, zoals friet, röstirondjes of aardappelschijfjes. Aardappelen vallen onder vak 2 van de Schijf van Vijf, het vak waar ook brood, rijst, pasta, en peulvruchten onder vallen. Deze producten helpen je om onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer. Er zit een groot verschil in de samenstelling van onbewerkte aardappelen en bewerkte aardappelproducten. Gekookte aardappelen zijn net als gepofte aardappelen of zelfgemaakte puree een betere keuze. Dat komt omdat ze minder v