Fair Fashion Special: groene jeans winnen terrein

Door: Yildiz Celie & Erwin Polderman.

De jeans is wereldwijd het meest gedragen item en helaas het meest onverantwoord. Enorme hoeveelheden water en pesticiden, bleek, formaldehyde tegen kreuk en een giftig inktbad zijn er voor nodig. Tijd voor oplossingen, dus De Betere Wereld gaat op zoek!

Om oplossingen te vinden, zijn de confronterende feiten even belangrijk: volgens Belgisch onderzoek zijn er in 2007 naar schatting in Europa 400 miljoen jeansbroeken verkocht. Voor één jeans van 650 gram heb je 325 gram pesticide nodig. Over heel Europa gebruikt men in totaal dus 130 miljard gram aan gif. Daarnaast heeft elke jeans van 100% katoen een waterfootprint van 4550 tot 18850 liter water. Dat is dus meer dan 9000 kleine flesjes water, ongeacht of de stof biologisch is. Een aantal merken pikken dit probleem echter goed op.





Levi’s blijft voorloper

Grondlegger van de jeans, Levi Strauss, onderzoekt de mogelijkheden tegen het enorme waterverbruik en bant chemische stoffen die het bedrijf niet meer wil gebruiken. Het gebruik van deze stoffen wordt tevens verboden voor de leveranciers. Levi’s produceert ook volgens de vier standaarden van de International Labour Organisation. Geen kinderarbeid dus, in deze broeken! Ook Tommy Denim, Kuyichi, Mud Jeans, Circle of Trust, G-SUS, Mc Gregor, G-star, Nudie Jeans, C&A en JC Rags proberen deze regels allemaal te handhaven.

Trendsetter Kuyichi

Tien jaar geleden heeft Solidaridad het initiatief genomen grote spelers in de Nederlandse markt te overtuigen om organic katoen te gebruiken. De roep bleef onbeantwoord en als oplossing richtte de organisatie het initiatief Kuyichi op. Mud Jeans volgde hen. De merken Kuyichi en Mud Jeans gebruiken niet alleen biologische katoen, maar juist combinaties van materialen om het gebruik van katoen terug te dringen. Kuyichi gebruikt ook recycled katoen, PET-flessen en een nieuw materiaal op basis van hout



Waterbesparing door laser

De gelaserde waterbesparende jeans van Franse modeontwerpers Marithé+François Girbaud is het hoogtepunt van efficiëntie. In plaats van bleek en zuur bestraalt Girbaud zijn denimstoffen met laser voor een stonewash effect. Deze katoenen jeans verbruikt slechts 5 (!) liter water en dit is inclusief het uitlaseren van de patroondelen. Het gebruik van water in het totale productieproces is met deze techniek 97,5% teruggebracht!

Voordelen brandnetel-jeans

Een jeans van brandnetelvezel is helemaal geweldig! De holle vezel is tot 50% lichter dan de katoenvezel, is daardoor sterker en dus ook in die zin, duurzamer. Bovendien isoleert de holle vezel goed, dus veel comfort tijdens het dragen. Ook in het productieproces is de brandnetelplant een verademing: holle vezels laten zich veel beter verven, wat weer resulteert in diepere kleuren.

Het Nederlandse G-Star dat wereldwijd zeer in de smaak valt - van avantgardisten tot en met de zogenaamde 'massa' - lanceerde vorig jaar ook al haar 'RAW Nettle Jeans' waarin biokatoen wordt gemengd met brandnetels. Van dergelijke jeans, daar gaan je handen toch op de goede manier van jeuken? Vind meer informatie over duurzame kleding. Vind adressen met duurzame en eerlijke kleding.