‘Farmageddon, the true cost of cheap meat’

In het boek 'Farmageddon, the true cost of cheap meat' luidt Philip Lymbery, CEO van Compassion in World Farming (CIWF), de noodklok over de wereldwijde groei van de vee-industrie. Die is verantwoordelijk voor ongeëvenaarde voedselverspilling, schadelijk voor de gezondheid en de grootste veroorzaker van dierenleed in de wereld.

Voor het boek reisde Lymbery samen met mede-auteur, Sunday Times journalist Isabel Oakeshott, de wereld rond. In het boek doet hij verslag van zijn bevindingen. Hij bezoekt inheemse bewoners in Argentinië, die van hun land verdreven werden om plaats te maken voor de teelt van gewassen voor de productie van veevoer. Hij neemt hij de lezer mee naar levensgevaarlijke varkenspoepbassins in Amerika en naar als gevolg van de vele mestlozingen met algen besmeurde stranden in Bretagne. In China leert hij van boeren dat antibiotica daar vrij verkrijgbaar zijn en op grote schaal gebruikt worden in de vee-industrie.

Toch is 'Farmageddon' méér dan een boeiend reisverslag. Alle verhalen zijn gebaseerd op degelijk onderzoek. Het boek gaat daarom óók in op de risico's van nieuwe technieken, zoals genetische manipulatie van gewassen en het klonen van dieren. En natuurlijk blijft de enorme verspilling van kostbare en schaarse grondstoffen als olie, land en water door de vee-industrie niet onvermeld. Om de miljarden landbouwdieren te kunnen voeren worden wereldwijd enorme hoeveelheden graan verbruikt: genoeg om 3 miljard mensen te voeden.

Lymbery pleit niet tegen het eten van vlees op zich, maar voor een radicaal andere aanpak. Mensen en landbouwdieren moeten niet met elkaar concurreren om voedsel. De landbouwgrond op aarde moet in de eerste plaats gebruikt worden om voedsel voor mensen te produceren. Landbouwdieren moeten uit de veefabrieken, terug naar de boerderij. Daar kunnen zij als geen ander voedsel dat niet direct eetbaar is voor mensen (gras, resten) omzetten in zuivel en vlees.

'Farmageddon' is met andere woorden een pleidooi voor een revolutie in de voedselproductie: voor een echt duurzame veehouderij die dieren behandelt met respect. Philip Lymbery, met Isabel Oakeshott: Farmageddon, the true cost of cheap meat. Uitgave: Bloomsbury, 448 pagina's, paperback, In Nederland verkrijgbaar bij de betere boekhandel en via bol.com (€ 15,49).