Geen gratis plastic tasjes meer in de winkel...wat nu?

Sinds 1 januari van dit jaar is het winkeliers verboden nog langer plastic tasjes gratis te geven aan klanten.

Elk jaar gebruiken we in Nederland zo’n drie miljard plastic tasjes. Ze scoren hoog op de ranglijst van meest gevonden zwerfvuil. Het kabinet heeft het gratis verstrekken van de tasjes daarom in de ban gedaan. Hiermee wil het zwerfvuil op straat en in zee tegengaan en verspilling van grondstoffen voorkomen.  

Op een paar uitzonderingen na, zoals bij bepaald vers fruit, broodjes, vis, kun je dus geen gratis tasjes meer krijgen. Voor een tasje vraagt een winkelier nu geld, met als richtprijs 25 cent. Sommige winkeliers torpederen het hele idee en rekenen maar 1 cent. Lief bedoeld voor de klant, maar je kunt je afvragen wat dat doet met het imago van je bedrijf. Wie slim is, kijkt echter verder en laat zien dat een groen imago ook waarde toevoegt aan je bedrijf. Een heel stuk creatiever is dan al de Primerazaak die tien cent vraagt voor een tasje en het bedrag doneert aan een kinderboerderij.

Alternatief

Wat zijn de eerste ervaringen met de nieuwe regel? Zijn papieren tassen een goed alternatief? En wat kun je zelf doen om minder gebruik te maken van plastic tasjes. hetkanWeller Liesbeth van Houten ging op onderzoek uit.

Een rondgang langs drie winkeliersverenigingen leerde dat iedere winkelier anders omgaat met het verbod. Zo heeft Zeeman een recyclebare tas waarvoor je een euro statiegeld betaalt. Die euro krijg je weer terug als je je tas inlevert, ook als hij vies of kapot is.

Rotterdamse winkeliers gaven klanten boven een bepaald aankoopbedrag een duurzame tas cadeau. Dit was een groot succes. Verder hebben de meeste supermarkten al sinds 1 januari 2015 geen gratis tasjes meer; hun klanten zijn er al aan gewend.

Beha bij je boodschappen

De reacties van winkeliersverenigingen lijkt er over het algemeen op te duiden dat de nieuwe regel weinig problemen oplevert. Volgens hen weten de meeste consumenten dat ze geen gratis tasje meer kunnen krijgen. Ze nemen daarom zelf een tas mee van huis. Bij kledingzaken stuit het verbod een enkele keer nog wel op weerstand: een nieuwe beha stop je niet even bij je dagelijkse boodschappen.

De meeste klanten weten dat ze geen gratis plastic tasje meer krijgen en nemen zelf een tas mee van huis.

Sommige winkeliers zijn overgestapt op papieren tassen. Punt is alleen dat papieren tassen nóg slechter zijn voor het milieu dan kleine plastic tasjes. Je hebt namelijk aanzienlijk meer gewicht nodig om dezelfde draagkracht te creëren als bij plastic. Een kilo papier veroorzaakt weliswaar minder broeikasgassen en uitputting van grondstoffen dan een kilo plastic, maar er is er wel veel land nodig voor de productiebossen van papier. De milieu-impact van papieren tassen ligt daardoor zo'n drie tot tien keer hoger dan van plastic tassen, concludeert Milieu Centraal in De Volkskrant. 

De winkeliers die zijn overgestapt op papieren tassen hopen daarom dat hun klanten voortaan ook zelf een tas van huis meenemen. De winkeliers zouden op hun beurt echter ook een tas van gerecycled papier kunnen aanbieden. Die presteert milieutechnisch namelijk veel beter dan een tas van nieuw papier, zo blijkt uit een materiaalstudie van TNO. 

Hip en handig

Zijn er nog alternatieven voor plastic en papier? In Amerika schijnen zogenaamde bagito’s behoorlijk hip te zijn: het zijn kleine, opgevouwen, oersterke tassen die je aan je sleutelbos hangt. Welke handige ondernemer springt in op deze kans en haalt ze naar Nederland?

Wanneer komt de bagito naar Nederland?

Als je daar niet op wilt wachten, en nu al een boodschappentas met een lage milieudruk wilt hebben, adviseert de Tasjeswijzer van het Kennisinstituut Duurzaam     Verpakken om te kiezen voor tassen van gerecycled papier, polyester (PET) of jute.