Hap voor fair en vegan voedsel in Den Bosch

In hartje binnenstad van Den Bosch gaan wij in maart 2015 een winkel in fair & vegan food opstarten. We verkopen van alles, zoals heerlijk bio brood, lekkere vegan producten zoals kaas- en vleesvervangers en goed eten van lokale ondernemers. Daarnaast bakken we zelf taarten en cupcakes, waarbij we met de meeste allergiën rekening kunnen houden.

Fair & vegan

De gemene deler die alles in onze winkel verbindt, is dat alles fair & vegan is. Fair betekent voor ons dat iedereen in het productieproces eerlijk behandeld is, en een fatsoenlijke boterham heeft kunnen smeren. Om dit te bereiken houden we de lijntjes met producenten zo kort mogelijk, en handelen we zo veel mogelijk met kleine ondernemers. Daarnaast is dus alles vegan, wat inhoudt dat alles plantaardig is. Dat is natuurlijk diervriendelijker, maar ook veel beter voor het milieu, omdat het minder land, water en energie kost dan dierlijke producten. En het is voor veel mensen ook nog eens een stuk gezonder! Naast fair & vegan is HAP ook waar mogelijk bio en lokaal.

Lunch en koffie

In de winkel kun je ook koffie komen drinken, een broodje eten, of van Elines heerlijke taart proeven. We hebben een simpele maar veelzijdige kaart, met sandwiches, soep, tosti's en taart. Wat daar op staat is niet rigide, het verandert met het seizoen en onze bui. :) 
Alles wat we serveren komt uit eigen keuken. Daarbij zorgen we natuurlijk punt één dat alles lekker is, maar we zorgen ook voor verrassende smaken en ideeen.

HAP krijgt een informele, ongedwongen sfeer. Het wordt een fijne plek om iets te gaan drinken of te lunchen, waar iedereen gewoon met je en jij aangesproken wordt. Je bent ook hartstikke welkom om met je laptop wifi te komen vangen, of gewoon met een pot thee een boek te lezen. Ben je druk, en heb je alleen even tijd om een kop koffie en een broodje op te halen? Dat kan, dan pakken we het in!

Zoetigheid zonder zorgen

Taarten en cupcakes bakt Eline niet alleen voor de winkel, maar ook op bestelling. Uiteraard altijd vegan, dus zonder melk, ei, of andere dierlijke ingredienten. Maar als je andere dieetwensen hebt is dat vrijwel altijd mogelijk, wij zorgen dat het lekker is. Zoetigheid zonder gluten, suiker, noten, soja, bepaald fruit, het kan allemaal. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Over ons

Wij zijn Jochem en Eline, 27 en 32, en we wonen in Den Bosch. Jochem is fietskoerier en vuurspuwer, Eline is grafisch ontwerpster. Allebei waren we altijd al veel in de keuken te vinden, Jochem iets meer op het hartige, Eline iets meer op de zoetigheid. Toen we begin 2014 de kans kregen om in een concept store een lunchroom te beginnen, grepen we die met twee handen aan. Helaas is dat in juni op zijn eind gelopen, maar wij hebben de smaak te pakken: Wij willen ondernemen!

Den Bosch bruist!

De winkel komt te zitten op Kruisstraat 24, vlakbij een hele rits andere leuke ondernemers. Schuin tegenover zit koffie- en vintagezaak Mieters, een stuk verderop in de straat de überhippe koffietent Crème. Om de hoek lunchroom Voltaire, en om de andere hoek proeflokaal 't Paultje. Een straat verder de vintagewinkels PUIK en Mister Orange, en ga zo maar door!
We werken samen met een aantal toffe ondernemers, zo komen onze groenten van biologische tuinderij de Es in Haaren en komt ons brood van bakkerij Hardeman uit Wijk en Aalburg. Zelfs voor de koffie hebben we een relatief korte aanvoerlijn gevonden, we schenken het bruine goud van een collectief in zuid-mexico dat zo veel mogelijk zonder tussenhandelaren haar bonen exporteert.
Door samen te werken met zulke mooie bedrijfjes, en doordat we zien dat er steeds meer leuke plekken bij komen in de Bossche binnenstad, raken we erg enthousiast. Het werkt ontzettend inspirerend, en we denken dat we een versterkend effect op elkaar hebben.

HAP 1

In HAP '1', de versie die we begin 2014 draaiden, kregen we de smaak te pakken. Totaal zonder ervaring hadden we de boel opgezet, en het bleek een succes. Mensen vonden ons eten lekker, en voor we het wisten bouwden we vaste klanten op. Veel mensen vertelden dat ze niet eens echt in de gaten hadden dat we geen dierlijke ingredienten gebruikten, en gaven aan dat ze de informele sfeer met de open keuken zo waardeerden.
Omdat er veel vraag naar was zocht Eline steeds meer uit over het bakken van taarten voor mensen met een bepaald dieet. Natuurlijk lactosevrij en eivrij, maar ook taarten en cupcakes zonder bijvoorbeeld suiker, noten, gluten of soja rolden er uit haar oven.
Helaas hield dat op, de winkel ging sluiten en HAP raakte dus dakloos. Wij hadden inmiddels echter de geest te pakken, en ook van onze oude klanten kregen we nog continu de vraag wanneer HAP terug ging komen. Nou, bij deze dus! :)

Hip en HAPpening ;)

Fair en vooral vegan zijn twee woorden die de laatste tijd nogal wat 'buzz' genereren. Klimaatverandering, het voedselprobleem, dierenleed, oneerlijke behandeling van werknemers, het krijgt allemaal een hoop aandacht en mensen zoeken naar manieren om daaraan niet meer bij te dragen. Ook gezondheid is een belangrijke reden voor mensen om plantaardig(er) te gaan eten, kijk alleen al naar de hype die superfoods dit jaar gegenereerd hebben.
Wat dat betreft denken we dat nu een positief klimaat is om een dergelijk zaakje op te starten. Dat zien we ook in andere steden, zo is recent in Amsterdam Dophert, Vegabond, en Koffie ende Koeck begonnen, en in Rotterdam Gare du nord. In Brabant lopen we nog een beetje achter, in Breda is wel vegetarische theekamer PIEN, maar zijn wij de eerste helemaal plantaardige plek in onze provincie.

Crowdfunding

Om dit alles te kunnen doen hebben we geld nodig, minimaal 20.000 euro. Voor dat bedrag kunnen we een kleine keuken inrichten met een fatsoenlijke oven, een goed fornuis en een espressomachine. We kunnen de winkel van meubels voorzien, en de eerste inkoop doen.
We gaan dat bedrag via crowdfunding ophalen omdat we dit graag samen met jou als klant opzetten. Door het op deze manier te doen in plaats van via een bank zorgen we voor een samenwerking tussen ons en onze klantenkring, en krijg jij als donateur bij ons het gevoel dat het ook een klein beetje jouw plek is.
Stel nou dat we dat bedrag al gehaald hebben, betekent dat niet dat we er zijn. Graag zouden we in totaal 30 à 35 K ophalen, om te zorgen dat we de alles een stukje steviger kunnen opbouwen, bijvoorbeeld door een iets uitgebreidere keuken en een wat breder assortiment in de winkel. Ook zou dat ons een buffer geven om de eerste periode zonder al teveel stress door te komen.

Voor wat hoort wat!

Voor jouw bijdrage aan HAP krijg je iets leuks terug. Sowieso een HAP-tas met een button en flyers, maar afhankelijk van hoeveel je doneert zijn er allerlei tegenprestaties, van koffie-bonnen tot het cateren van je feestje, van een taart op je verjaardag tot een luxe diner thuis. Kijk bij de tegenprestaties voor het hele overzicht!
Het is overigens prima mogelijk om twee of meer verschillende opties te combineren, om tot een bepaald bedrag te komen. Stel nou dat je bijvoorbeeld de workshops of catering voor een ander aantal personen wil boeken, bespreek het even met ons. Ook als je een ander idee hebt voor een tegenprestatie, of het nou voor 5000 euro is of voor 50, mail ons gerust even!

Als je alleen al tot hier gelezen hebt, superbedankt! Als het je tot doneren genoopt heeft, nóg bedankter!
In beide gevallen, tot ziens bij HAP!
Jochem en Eline.