Inspirerend Minisymposium 'Verbouw de toekomst'

Afgelopen vrijdag was een dertigtal belangstellenden aanwezig bij "Verbouw de toekomst" , een minisymposium over belang en noodzaak van een duurzame aanpak in de bouw. Tijdens dit minisymposium is duidelijk gemaakt hoe belangrijk, maar ook hoe noodzakelijk en eigenlijk onontkoombaar duurzaamheid ook in de bouw is. Zowel tijdens de talkshow met de bouwers en installateurs als in de presentatie van Bert Vink over integrale duurzaamheid bleek dat de huidige, weinig duurzame praktijk in de landbouw, industrie en de bouw op de helling moet.

De middag werd geopend met een persoonlijke bijdrage van Jan-Willem van de Velde waarin hij de deelnemers een inkijkje gaf in zijn eigen ontwikkeling op het gebied van duurzaam leven. 'Deep Ecology' is zijn belangrijkste inspiratiebron, omdat het hem tot een diepe verbondenheid met de natuur heeft gebracht. Uit deze verbondenheid vloeien veel van zijn dagelijkse handelingen en duurzame keuzes voort.

Interview met bouwers

Daarna was het de beurt aan Gea Boessenkool om de bouwers en installateurs te vragen naar hun bevindingen met duurzaam bouwen. Gerbert Oonk van Huiskamp Bouw voelde zich duidelijk uitgedaagd om deze voor hem onbekende methode uit te proberen, omdat deze volgens hem de tookomst heeft. Tegelijk had hij ook geleerd niet altijd voor een 9,5 te gaan als een 8 ook heel mooi is. De extra kosten en moeite die het zou vragen de lat zo hoog te leggen, wegen soms niet op tegen de resultaten, zo zei hij. Installateur Geert Freriks was verrast door de sterke isolatiewaarde van het gebouw op het moment dat het dak dicht zat en hij met zijn werkzaamheden kon beginnen: met een heel klein kacheltje aan kon in januari al na een uur de jas uit! Jeroen Sikkink meldde dat de hier opgedane ervaringen gebruikt worden in de andere projecten van Huiskamp Bouwbedrijf. Leon Kamperman ontdekte dat deze manier van bouwen hem nog meer zorgvuldigheid heeft geleerd bijv. bij het maken van een dakdoorvoer. Hier moest dat zeer nauwkeurig, omdat het een luchtdicht gebouw betreft. Deze luchtdichtheid is ook getest en als uitstekend beoordeeld. De bouwers en installateurs worden bevraagd op hun leerpunten en ervaringen

Rondleiding

De rondleiding bestond uit drie delen: een over de bouwtechnische aspecten olv Theo Boessenkool , de directievoerder, een over de installaties olv Jan-Willem van de Velde en een over materiaalgebruik en-keuze door Gea Boessenkool. Hier bleek wel dat de bezoekers onder de indruk waren van wat er op kleine schaal mogelijk is te maken.

Integrale duurzaamheid

Het referaat van Bert Vink leidde de luisteraars in sneltreinvaart door onze 'normale' handelwijzen en productiewijzen die op termijn het leven van mensen op aarde onmogelijk maken. Hij benadrukte dat alleen als er in biologische en technische kringlopen wordt gewerkt en tevens ruimte geschapen wordt voor diversiteit aan levensvormen we van duurzaamheid kunnen spreken. Om het leefsysteem vitaal en volhoudbaar te maken is een totaal andere sturing van processen nodig, zowel in landbouw, vee-industrie als transportsector en huishoudens. Vink vroeg veel van het abstractievermogen van het publiek, maar wist toch een snaar te raken. Bert Vink in actie: onontkoombaar een nieuwe richting zoekend voor duurzame samenleving

VerduurSaam

Jan Straatman vertelde over de manier waarop VerduurSaam Energieloket werkt aan het stimuleren van huiseigenaren tot het doen van een eerste stap op het terrein van duurzaamheid. Goede voorlichting en het tonen van voorbeelden, zoals de duurzame huizenroute op 7 en 14 november, doen veel mensen besluiten tot bijv. spouwmuurisolatie, wandverwarming of toepassing van LEDverlichting. Vorig jaar telde deze route 650 deelnemers. Stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen spant zich in om aannemers en opdrachtgevers bij elkaar te brengen om zoveel mogelijk duurzame maatregelen te nemen vooral in de bestaande bouw. Jan Straatman vertelt over het VerduurSaam Energieloket voor burgers

BREEAMcertificaat Excellent voor de Schoppe

Tenslotte reikte Paul Zonneveld aan de twee opdrachtgevers het BREEAMcertificaat "Excellent" uit voor de manier waarop de schoppe is gebouwd. Het was dit keer geen papieren versie, maar een glazen uitvoering die een ereplek krijgt in de hal van het gebouw. Hij vertelde o.a. dat in navolging van Nederland in talloze landen de BREEAMcertificering een grote vlucht heeft genomen en dat er in Nederland bedrijven met een totaal van bijna 3,5 miljoen m2 bedrijfsvloeroppervlak zijn voorzien van een BREEAM certificaat.
Opdrachtgevers Jan-Willem van de Velde en Gea Boessenkool trots op hun in glas uitgevoerde BREEAMcertificaat Excellent.   Theo Boessenkool die de directie van het project voerde kreeg van de opdrachtgevers een fotoboek over de bouw als dank voor de vele tekeningen van bouwdetails. Meer info over duurzaamheid bij www.aarde-werkdestegge.nl

Over BREEAM

BREEAM is de internationaal erkende duurzaamheidscertificering voor nieuwbouw en verbouw. De certificering van Aarde-Werk 'de Stegge' is uniek. In Nederland behaalde nog niet eerder zo'n klein verbouwproject dit uitvoeringscertificaat. Tot nu toe was dat voorbehouden aan grote nieuwbouwprojecten. Bovendien behaalde Aarde-Werk 'de Stegge' de op één na hoogste kwalificatie 'excellent'.



De oude schoppe in slechte staat

 

 

 

 

 

De nieuwe schoppe

Aarde-Werk 'de Stegge' in BREEAM-NL Magazine

Het BREEAM-NL gecertificeerde 'Aarde-Werk de Stegge' wordt uitgebreid belicht in het komende BREEAM-NL Magazine. Hierin leest u onder meer welke duurzaamheidsmaatregelen zijn doorgevoerd en wat de beweegredenen waren van de eigenaren om te gaan verduurzamen.

Van oud:

tot nieuw: