Isolatie spouwmuren bespaart minstens 5.000 euro op gasrekening

Met een investering van €750 in spouwmuurisolatie bespaar je zo €5.000 op je gasrekening. De terugverdientijd is twee tot vier jaar. Daarmee is spouwmuurisolatie de meest rendabele duurzame investering die je kunt doen; zelfs 3 x voordeliger dan de aanschaf van zonnepanelen – wat ook al een rendabele investering is. Deze gegevens maakt Natuur & Milieu vandaag bekend bij de start van haar grote isolatieactie voor spouwmuren, onderdeel van de Slimwoner-campagne.

‘Zonnepanelen zijn al een prima investering om je energiekosten omlaag te brengen. Niet voor niks zijn zonnepanelen nu zo populair. Isolatie is financieel nog een stuk aantrekkelijker en verdient ook grote populariteit’, zegt Olof van der Gaag van Natuur & Milieu. ‘De investering is fors lager en verdien je drie keer zo snel terug. Daarmee is isoleren extra aantrekkelijk voor mensen met een kleine portemonnee en verbetert het nog sneller je koopkracht.’

Voor tussenwoningen kost spouwmuurisolatie €750. Daarmee bespaar je ruim €200 per jaar op je gasrekening. Dat is na twintig jaar al 5.000 euro (uitgaande van een jaarlijkse stijging van de gasprijs met 2%). Spouwmuurisolatie gaat de volledige levensduur van de woning mee. Voor mensen in een vrijstaande woning is de investering bijvoorbeeld €1500 en kan de besparing oplopen tot meer dan €15.000.

Voordeel isolatie nog onbekend

Nederlanders weten (nog) niet hoe voordelig het is om spouwmuren te isoleren. Ruim vier op de tien mensen (44%) heeft geen idee hoe lang het duurt voordat de investering is terugverdiend en 40 procent denkt (onterecht) dat dit meer dan vier jaar is. Slechts 10 procent van de Nederlanders weet dat de terugverdientijd twee tot vier jaar is. Deze onderzoeksgegevens zijn afkomstig van onderzoeksbureau Panelwizard die het onderzoek uitvoerde.

Gegarandeerd geïsoleerd voor 750 euro

Natuur & Milieu wil zoveel mogelijk Nederlanders laten profiteren van de voordelen van spouwmuurisolatie. Daarom start Natuur & Milieu vandaag op slimwoner.nl een collectieve inkoopactie voor spouwmuurisolatie. Voor 750 euro zijn de spouwmuren van een tussenwoning gegarandeerd geïsoleerd. Het is voor het eerst in Nederland dat consumenten een vaste prijs voor isolatie krijgen en zo precies weten waar ze aan toe zijn. Voor hoekhuizen en vrijstaande huizen geldt een vaste prijs per vierkante meter.  

Goed, makkelijk en goedkoop

Natuur & Milieu heeft Nederland Isoleert geselecteerd als leverancier na een kritische vergelijking met andere isolatiebedrijven. Zo kan de consument rekenen op scherpe afspraken over prijs en kwaliteit en is meedoen erg makkelijk. Van der Gaag: ‘Door onze actie hoeven mensen niet meer zelf offertes op te vragen, kwaliteit te checken, of te onderhandelen over de prijs. Wij hebben het beste aanbod uit de markt geselecteerd.’

Over Slimwoner campagne

Zorgeloze oplossingen voor comfortabel wonen. Dat is in het kort de campagne Slimwonerdie minimaal twee jaar duurt. Om de paar maanden kunnen mensen inschrijven op een aantrekkelijk aanbod voor verdere energiebesparing. Dat kan het isoleren van de woning zijn, een zuinig elektrisch apparaat aanschaffen of voordelig kiezen voor LED-verlichting.
Met deze eerste isolatieactie geeft Natuur & Milieu een impuls aan de ambitie in het SER-Energieakkoord om 300.000 woningen te isoleren.