Joël Salatin op bezoek bij Pure Graze®

Van 8 tot 11 mei is Joel Salatin te gast in Nederland. Deze Amerikaan, door Michael Pollan uitgeroepen tot meest innovatieve boer ter wereld, toert rond om zijn verhaal over ‘totaallandbouw’ te vertellen en ons te inspireren anders naar landbouw en voedsel te kijken. Immers, een landbouw die koolstof en stikstof als kapitaal in de bodem opslaat, is klimaatbestendig en levert een positieve bijdrage aan de bodemgesteldheid.

Dit is niet de zoveelste Amerikaanse goeroe die de waarheid komt prediken. Ado Bloemendal uit Den Ham in Overijssel werd reeds vele jaren geleden geïnspireerd door Salatin en entte er zijn Pure Graze® bedrijfssysteem op. Deze methode ‘Natuurlijk werken®’ levert voor de ruim 50 aangesloten veehouders een prima rendement op. De crux is simpel: koeien lopen een zeer groot deel van het jaar buiten en eten gras. Niet zomaar gras, maar Pure Graze® Saladebufetten®, een uitgekiende mix van grassen, klavers en kruiden die prima voorziet in de voerbehoeften van de koe.

Dat betekent geen krachtvoer meer, geen antibiotica en de dierenarts komt nog maar zelden op het bedrijf. Pure Graze® zorgt voor een goede bodemkwaliteit, die beter bestand is tegen klimaatschommelingen en ziektes, bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit en koolstof bindt.

Ook Pure Graze® melk

Duurzaamheidsorganisatie Urgenda ondersteunt dit systeem van harte. Recent sloot Pure Graze® een contract met Handelshuis Farmel, voor een aparte Pure Graze® melkstroom.

De vraag is echter: hoe interesseer je grote groepen consumenten voor Pure Graze-producten als melk, kaas, vlees zodat opschaling makkelijker wordt?

Op donderdag 8 mei bezoekt Salatin een Pure Graze® bedrijf in Hengevelde, Overijssel. U bent van harte welkom kennis te komen maken met deze eigenwijze Amerikaan en zijn eigenwijze Nederlandse evenknie die heel anders naar de landbouw kijken dan u gewend bent. Niet de liters melk per koe zijn doorslaggevend, of de kilo’s vlees, maar de opbrengst van het land. Graag wisselen wij met u van gedachten over manieren om deze efficiënte vorm van landbouw breder te introduceren en daarmee de regionale economie weer te laten groeien.

Programma:

·         10.30 uur ontvangst op het Pure Graze® bedrijf van Erik Heuvelink in Hengevelde
·         Rondleiding op het bedrijf
·         Gesprek met Joel Salatin en Ado Bloemendal
·         Proeven van Pure Graze® melk, kaas, vlees
·         12.30 uur einde


Kijk voor meer informatie over de Salatin-tour op: www.salatinnaarnederland.nl/
Kijk voor meer informatie over Pure Graze® op: www.puregraze.com
Opgeven voor of meer informatie over deze ochtend bij: sandra.van.kampen@urgenda.nl