Kind meer gebaat bij gezond eten dan bij vitaminepillen

In speciale vitaminepillen voor kinderen zitten vaak meer vitamines dan nodig. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Te veel vitamines kan nadelig zijn voor de gezondheid. De meeste kinderen hebben geen zogenoemde kindervitamines nodig: zij krijgen voldoende binnen via voeding, mits die volwaardig is. Alleen voor vitamine D gelden speciale adviezen.

Om niet te veel en te weinig binnen te krijgen, zijn er voor vitamines en mineralen aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) vastgesteld en veilige bovengrenzen. Die geven aan hoeveel van elke vitamine en elk mineraal voldoende voor je is. Kinderen krijgen van de meeste vitamines en mineralen voldoende binnen. Extra vitamines en mineralen geven ‘voor de zekerheid’ is daarom niet nodig.

Te veel vitamines

Als je kinderen vitaminepillen geeft, bestaat de kans ze te veel vitamines en mineralen binnenkrijgen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er in veel kindervitamines een dosis zit, die meer is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor kinderen. Soms bevat een vitaminepil zelfs de hoeveelheid die op de veilige bovengrens zit. Langdurig gebruik van te veel vitamines en mineralen kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind.

Belangrijk om op te letten: op de verpakking van deze vitaminepillen voor kinderen staat meestal de ADH voor volwassenen. Maar kinderen hebben minder vitamines en mineralen nodig dan volwassenen.

Wel vitamine D

Een uitzondering is vitamine D. Deze vitamine krijg je binnen via je eten en via zonlicht. Voor jonge kinderen is dit niet voldoende. Daarom wordt kinderen tot 4 jaar aangeraden om een vitamine D-supplement te nemen van 10 microgram vitamine D perdag. De consumentenbond laat zien dat multivitaminepillen voor kinderen hiervan vaak juist minder bevatten dan de ADH.

Meer dan vitamines en mineralen

Gezond eten is meer dan voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. In groente en fruit bijvoorbeeld zitten ook vezels en bioactieve stoffen die bijdragen aan de gezondheid van je kind. Daar kan een vitaminepil niet tegenop. Een supplement kan een gezond eetpatroon niet vervangen. Met een gevarieerde voeding krijgt je kind voldoende voedingsstoffen binnen.

Hoeveel heeft jouw kind nodig?  Bekijk het met ‘Schijf van Vijf voor jou'