‘Kraanwater hoort beschikbaar te zijn in horeca en op festivals’

Water is de beste dorstlesser die er is. Kraanwater is een goede keuze, maar dan moet het wel beschikbaar zijn. Een aantal organisaties zijn nu een landelijke petitie gestart. De inzet: kraanwater moet verkrijgbaar zijn in horeca en op festivals.

Een aantal drinkwaterbedrijven en maatschappelijke organisaties hebben de actie op touw gezet. De betrokken partijen willen dat kraanwater beter beschikbaar wordt gemaakt. Het Voedingscentrum onderschrijft deze actie.

Het Nederlandse kraanwater is duurzaam en gezond. Het zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn. Dat hoeft niet gratis, de organisaties en bedrijven kunnen zelf beslissen of ze er iets voor in rekening brengen.

Kraanwater serveren wordt regelmatig geweigerd

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders 1 of meerdere keren geen kraanwater kreeg in de horeca, terwijl ze er wel om vroegen. Daarnaast zeggen 6 van de 10 festivalbezoekers dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is om op een festival aan kraanwater te komen.

Waarom is water zo belangrijk?

Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag minimaal anderhalf tot 2 liter water vocht te drinken. Je hebt het nodig voor de opname en het transport van voedingsstoffen in je lichaam. Het meeste vocht krijgen we binnen via drinken. Omdat het geen calorieën bevat, heeft water de voorkeur.

Kraanwater is beter voor het milieu

Dagelijks zorgen waterbedrijven voor 3 miljard liter zuiver, streng gecontroleerd en dus betrouwbaar drinkwater. Voor ons kraanwater worden zelfs strakkere normen gehanteerd dan voor bron- en mineraalwater.

Kraanwater is 30 tot 1.300 maal beter voor het milieu dan flessenwater en alle andere dranken uit de fles. Dat komt vooral doordat voor kraanwater helemaal geen verpakking nodig is. 

De vervuiling in verpakte dranken zit vooral in het soort verpakkingsmateriaal. Het schoonmaken, transporteren, produceren en afdanken van de flessen kost veel energie. Vooral de wegwerp PET-fles, waarin water en andere frisdranken in worden verkocht, is een belasting voor het milieu.

Goedkope optie

Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Daarmee kunnen we een hoop geld besparen. Voor 1 euro kun je namelijk thuis het hele jaar water drinken, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag. Flessenwater is 150 tot 500 keer zo duur.

Over het onderzoek en de petitie

Het onderzoek is uitgevoerd door TNS Nipo in opdracht van Vitens. Met de petitie Overal Kraanwater Graag willen de drinkwaterbedrijven iedereen bewust willen maken van de waarde van ons kraanwater. Ook tekenen? Kijk op overalkraanwatergraag.nl.