Lendahand: Geld uitlenen via crowdfunding met 3-4% rendement

Lendahand is een Nederlandse organisatie die via crowdfunding mesokredieten verstrekt aan MKB’ers in opkomende landen. De investeerder ontvangt daarbij een rente van 3 of 4 procent op jaarbasis. Momenteel is ruim 1,5 miljoen euro uitgeleend. Nu volop projecten beschikbaar.

De sociale investeerder leent een bedrag uit wat bij hem of haar past en investeert zodoende in de groeiwens en zelfredzaamheid van een ondernemer in Colombia, op de Filipijnen of in Ghana. Het werkkapitaal wordt door onze lokale partners aan de ondernemers beschikbaar gesteld, waardoor zij in machines, grondstoffen of een werkplaats kunnen investeren. Dit draagt bij aan de lokale economische groei en werkgelegenheid en leidt tot sociale en economische vooruitgang.

Waarom Lendahand

De beste stimulans voor de economie is een sterke middenstand. Dát is onze opvatting. Ook in opkomende landen zou het MKB heel goed kunnen bijdragen aan economische groei. Als de werkgelegenheid groeit, zorgt dit voor een daling van de armoede. En dat leidt weer tot betere gezondheidszorg en onderwijs. Het probleem is dat het MKB in opkomende landen vaak geen toegang heeft tot (betaalbare) financiering. Banken zijn vooral ingesteld op grote bedrijven. Zij stellen eisen waar kleine ondernemingen niet aan kunnen voldoen. Voor microkredietinstellingen zijn deze bedrijfjes juist weer te complex. Daarom biedt Lendahand mesokrediet aan via crowdfunding.

Hoe het werkt

Een onderneming aan de andere kant van de wereld helpen is leuk én eenvoudig:

1. Kies een project op www.lendahand.com

2. Verstrek een lening (kan al vanaf €50)

3. Ontvang je geld terug met 3-4% rente (halfjaarlijkse terugbetaling)

Risico’s

Uitlenen via Lendahand is niet zonder risico. In eerste instantie dekken onze lokale partners het risico van wanbetaling en valutarisico’s af. Deze partners houden daar financiële reserves voor aan. Uitleners lopen derhalve niet zozeer risico op ondernemers, maar op lokale partners. Een lokale partner zou in het ergste geval failliet kunnen gaan, bijvoorbeeld door operationele risico’s, politieke en regelgevingsrisico’s of natuurrampen en epidemieën, waardoor veel ondernemingen op hetzelfde moment in betalingsproblemen komen. Om deze risico’s te minimaliseren, worden lokale partners zorgvuldig gescreend voordat er een samenwerking tot stand komt.

Daarnaast vallen leningen via ons platform niet onder het deposito garantiestelsel. Dus ook in het geval van een faillissement van Lendahand is het mogelijk dat je (een deel) van het uitgeleende vermogen kwijt raakt.

Tot slot heeft Lendahand (nog) geen vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). We verwachten in 2015 een vergunning te bemachtigen zodat er professioneel toezicht op onze organisatie komt.