Medicijnen en kruidenpillen: een gevaarlijke combinatie?

Sommige kruidenpillen kunnen de werking van medicijnen versterken of verzwakken, en dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de NVWA. Kruidenpillen of kruidenpreparaten zijn gemaakt van planten of kruiden die bekend staan om een bepaald effect. Sommigen zouden bijvoorbeeld eetlustremmend, kalmerend of slaapopwekkend zijn. 
Bekende voorbeelden zijn valeriaan, knoflook en sint-janskruid. Meestal zijn de effecten niet goed onderzocht. 

Allesduurzaam.nl merkt hierbij op: het RIVM en de NVWA volgen een hedendaagse denkwijze die als algemeen geldend wordt beschouwd: chemische medicijnen zijn in orde en kruidenpreparaten van platenexptracten kunnen ontregelend werken op de medicijnen of de gezondheid van de gebruiker. Hoe zou het zijn als zij de zaak anders zouden bekijken en uitgaan van de ervaring dat mensen al duizenden jaren kruiden gebruiken om hun gezondheid te bevorderen of ziektes te genezen? Dan zou het resultaat van het onderzoek kunnen zijn:

Het gebruik van medicijnen kan ontregelend werken op de gebruikte kruidenpreparaten of zelfs de gezondheid van de gebruiker schaden. Oppassen dus met het gebruik van medicijnen. Chemische middelen als medicijnen zijn lichaamsvreemd en worden vaak niet geaccepteerd door het lichaam. Plantenextracten bevatten lichaamseigen stoffen en zijn dus gemakkelijk door het lichaam op te nemen.

Het onderzoek

Het RIVM geeft aan dat bepaalde kruidenpreparaten invloed kunnen hebben op de werking van medicijnen. Zo kan sint-janskruid de werking remmen van medicijnen die de afweer onderdrukken, en die medicijnen zijn belangrijk bij chemotherapie. Een ander voorbeeld: knoflookpillen versterken de werking van antistollingsmiddelen (bloedverdunners). Daarmee kan het dus zijn dat het bloed te weinig stolt en bloedingen ontstaan. Lees meer over het onderzoek.

Om welke kruidenpreparaten gaat het?

De volgende 10 kruidenpreparaten zijn onderzocht en kunnen mogelijk gezondheidsrisico’s veroorzaken in combinatie met medicijnen:
  • Amerikaans ginseng (Panax quinquefolius)
  • Kruidenpreparaten met knoflook (Allium sativum)
  • Danshen of rode salie (Salvia miltiorrhiza)
  • Mariadistel (Silybum marianum)
  • Geelwortel (Curcuma longa)
  • Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
  • Ginkgo of Japanse notenboom (Ginkgo biloba)
  • Sint-janskruid (Hypericum perforatum)
  • Kruidenpreparaten met groene thee (Camellia sinensis)
  • Valeriaan (Valeriana officinalis)
De gezondheidsrisico’s kunnen variëren van mild tot ernstig, dat hangt af het type, de sterkte en hoeveelheid van het kruidenpreparaat en het medicijn.

Advies

Gebruik je medicijnen? En wil je een kruidenpreparaat gebruiken? Overleg dan áltijd met je arts of apotheker.    Allesduurzaam.nl tekent hierbij aan: je kunt het beter omkeren: Gebruik je kruidenpreparaten? Wil je ook medicijnen gebruiken? Onderzoek de bijwerkingen van de medicijnen en raadpleeg je arts.

Hoe zit dat dan met keukenkruiden?

Kruiden die je in de keuken gebruikt om eten meer smaak te geven, vallen niet onder kruidenpreparaten. En ook een kopje groente thee kan geen enkel kwaad. Lees meer over kruidenpreparaten