Ministerie draait subsidiekraan dicht voor fairtrade

De Landelijke Vereniging van Wereldwinkels laat als woordvoerder van de Fair Trade Alliantie weten dat de Alliantie diep teleurgesteld is dat ze niet kan rekenen op subsidie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie verklaarde op vrijdag 6 augustus het bezwaar van de Alliantie op een subsidieafwijzing ongegrond, waarmee zij de subsidiekraan dichtdraait voor fairtrade. De afwijzing heeft verstrekkende gevolgen voor grote aantallen producenten en werknemers in ontwikkelingslanden. Het programma van de Fair Trade Alliantie is erop gericht om de kansen die de huidige markt voor fairtrade producten hen biedt te benutten.

 De Fair Trade Alliantie werkt samen met tienduizenden boeren, producenten en werknemers in Afrika, Latijns Amerika en Azië in de sectoren voedsel, handnijverheid en kleding. Zonder ondersteuning zijn zij niet of nauwelijks in staat om toegang te krijgen tot de wereldmarkt. In het voorgestelde programma werkt de Fair Trade Alliantie aan een vergroting van die markttoegang, onder meer door de toenemende eisen die de wereldmarkt stelt aan de kwaliteit en omvang van producten en productie centraal te stellen bij de ondersteuning aan producenten. Door samenwerking met internationale bedrijven zou de Fair Trade Alliantie zorgen voor betere arbeidsomstandigheden van werknemers in ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld in de kledingindustrie. Het wegvallen van subsidie belemmert deze ambities.

Bovendien dreigt door de afwijzing vertraging van de groei en verbreding van het aanbod van fairtrade producten in Nederland. Terwijl een investering in de fairtrade sector juist nu hard nodig is. Recent onderzoek toont aan dat de vraag naar fairtrade producten in Nederland met name sinds 2009 een enorme groei kent. Producenten in ontwikkelingslanden verdienen de kans om juist nu in te spelen op deze consumentenvraag. Een verhoging van de omzet van fairtrade producten zorgt voor betere sociaal economische omstandigheden van producenten in ontwikkelingslanden.

De Fair Trade Alliantie vindt het besluit ven het Ministerie van Buitenlandse Zaken onbegrijpelijk. Het ministerie zelf noemt duurzame economische ontwikkeling als een van de vier speerpunten van het beleid voor ontwikkelingssamenwerking. De Fair Trade Alliantie wil graag weten hoe het ministerie deze ambitie wil waarmaken zonder samenwerking met expertorganisaties op dit terrein en zal de verantwoordelijke minister hier dan ook naar vragen. Extra teleurstelling en onbegrip wordt bij de Alliantie ervaren door het feit dat de aanvraag is afgewezen op bureaucratische gronden en niet de inhoud van het voorgestelde programma.

Ondanks het besluit van het ministerie blijft de Fair Trade Alliantie samenwerken in Nederland en in ontwikkelingslanden. Het besluit dwingt de Alliantie echter wel om de gestelde doelen, ambities en termijnen voor een groot gedeelte bij te stellen.

Over de Fair Trade Alliantie

Voor de Fair Trade Alliantie dienden vijf fairtrade organisaties een aanvraag voor subsidie in: de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Fair Trade Original, Fair Wear Foundation, ICCO en de Stichting Technical Assistance for Sustainable Trade en Environment (TASTE). Binnen de Alliantie werken deze vijf organisaties samen met Stichting Max Havelaar, FairConnect, FairMatch Support, FaiRSupport en Centrum Mondiaal.