Nederland opnieuw in gebreke over energielabels

Nederland opnieuw in gebreke over energielabels

  • overheid
  • nieuws

Voor de tweede keer heeft de Europese Commissie (EC) Nederland berispt, omdat ze de Europese richtlijn voor energielabels niet volledig heeft doorgevoerd. Dit schrijft minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Blok gaat het hierbij om monumenten en het energielabel en heeft het betrekking op fase 2 van de toetsing door de Europese Commissie. Hierin wordt de correcte tenuitvoerlegging en toepassing van de bepalingen uit de richtlijn onderzocht. Volgens Energieoverheid.nl formuleert de EC als ‘het niet naleven van een aantal bepalingen van richtlijn 2010/31/EU betreffende de energieprestatie van gebouwen’.

De vorige keer dat de Europese Commissie Nederland in gebreke stelde, had het betrekking op fase 1: de omzetting van de richtlijn in nationaal recht. Hierbij slaagde Nederland afgelopen februari erin de commissie te overtuigen dat dit toch goed zit.

Meer informatie volgt in oktober

In zijn brief laat Blok weten dat de nieuwe ingebrekestelling de komende periode wordt bestudeerd. Hij verwacht de Kamer in oktober meer informatie te kunnen geven over het Nederlandse standpunt.

Eerder dit jaar liet de Algemene Rekenkamer al weten dat de betrouwbaarheid van het energielabel onvoldoende is gewaarborgd en dat de effectiviteit vooralsnog gering is. 

Bron afbeelding: Acuatro Arquitectos