De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Nederlandse banken geven duurzaamheidsdoelen vorm

Dinsdag, 17 januari 2017

Nederlandse banken geven invulling aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (VN). Hiervoor wordt onder andere gekeken naar financieringsvormen die duurzame en energiezuinige woningen versneld tot stand brengen.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een persbericht. Naar aanleiding van de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN, waarvan de grootste ambitie is om in 2030 wereldwijd een einde te maken aan extreme armoede, maken de Nederlandse banken hun rol in een duurzame economie bekend. Zo willen de banken meer financieringsruimte beschikbaar stellen om energiezuinige woningen te realiseren.

Meer ruimte voor duurzaam vastgoed

Voor particuliere woningeigenaren betekent dit dat de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kan worden verruimd voor Nul op de meter-huizen. Als particulieren bijvoorbeeld geen extra hypotheek kunnen nemen voor de investering van duurzame maatregelen, kunnen de banken een alternatieve, ‘gebouwgebonden’ financieringsvorm aanbieden.

De financiering voor het verduurzamen van de woning gaat dan gepaard met die van het pand. Wanneer de particuliere woningeigenaar een andere woning koopt en de investering voor verduurzaming van de huidige woning nog niet is afgelost, wordt de plicht tot het aflossen overgedragen aan de nieuwe woningeigenaar.

Langer zelfstandig wonen

Naast het vergroten van de financieringsruimte voor duurzaam vastgoed, willen banken beter tegemoetkomen aan de wens van senioren om langer zelfstandig thuis te wonen. Dit wordt mogelijk door bijvoorbeeld geldstromen voor wonen, zorg en pensioen flexibeler voor specifieke behoeften in te zetten.

Verder willen banken volgens NVB integraler werken. Wanneer woningeigenaren hun woningen bijvoorbeeld seniorenproof willen maken, worden ze gestimuleerd om ook duurzame maatregelen toe te passen aan de woning.

Duurzame energietransitie versnellen

Om de duurzame energietransitie te versnellen, zien de banken kansen voor een minister voor Klimaat in Nederland. Dit komt omdat de energietransitie volgens de banken veelomvattend is en verspreid ligt over verschillende ministeries.

Deze ideeën worden in het Platform voor Duurzame Financiering van De Nederlandsche Bank (DNB) verder uitgewerkt. Voor de uitwerking van deze ideeën start de NVB binnenkort een openbare consultatie. 

Bron: duurzaam bedrijfsleven

RSS

Actueel Nieuws

Crowdfunding voor zonne-energie buiten het eigen huis heeft de 25 miljoen euro grens doorbroken

In 2011 begon het eerste zonne-energieproject via participatie in Nederland. Nu heeft crowdfunding voor zonne-energie...

Lees verder
Geplaatst op donderdag 20 april 2017

Consumentenvoorkeur voor duurzaamheid in verpakkingen

Voor haar proefschrift aan de Haaga-Helia Universiteit van Toegepaste Wetenschappen in Finland, heeft Lisa Petit de voorkeuren onderzocht van consumenten naar duurzaamheid van verpakkingen. Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van een vergelijking tussen twee specifieke smoothies van bedrijf A in glazen flessen (duurder) and Company B in plastic flessen.

Lees verder
Geplaatst op woensdag 19 april 2017

Triodos Bank has been named as Europe’s most active global lead arranger for the financing of renewable energy projects

In 2016 Triodos Bank invested in 70 deals across Europe totalling $567 million (USD), putting it top of Clean Energy Pipeline’s annual Global League Tables.

These investments included the provision of £3 million (GBP) in project finance to Danish Better Energy for a UK ground-mounted solar farm in Creswell, Derbyshire.

Lees verder
Geplaatst op woensdag 19 april 2017

Boodschappenlijstje onder de aandacht om voedselverspilling te voorkomen

Een boodschappenlijstje maken helpt om voedselverspilling te voorkomen. Daarom brengt het Voedingscentrum met de actie ‘verborgen boodschap’ een maand lang boodschappenlijstjes onder de aandacht. Wie een lijstje instuurt, maakt kans op een originele analyse van lijstjes-expert Tefke van Dijk (bekend van Volkskrant Magazine) en een persoonlijke boodschappentip van expert Duurzaam Eten Corné van Dooren (Voedingscentrum).

Lees verder
Geplaatst op maandag 10 april 2017

Hoeveel CO2 stoot ik uit? Bereken je Carbon Footprint

In de jaren ‘90 is de Carbon Footprint Calculator opgezet om te kunnen berekenen hoeveel CO2 een individu, huishouden of bedrijf uitstoot. Deze test kan je helpen om te zien hoeveel impact je zelf hebt op de klimaatverandering en hoe je dit kunt verminderen. Bekijk de tips en vul de test in voor jezelf of voor je bedrijf. Zo zie je ook hoeveel geld je kunt besparen.

Lees verder
Geplaatst op dinsdag 28 maart 2017

Schoonmaken: desinfectiemiddelen doen meer kwaad dan goed

Toe aan een voorjaarsschoonmaak? Schaf dan liever geen desinfecterend 'antibacterieel' schoonmaakmiddel aan. Deze doen namelijk meer kwaad dan goed.

Lees verder
Geplaatst op dinsdag 21 maart 2017

Papier van steen, innovatieve & duurzame keus

Er bestaat een duurzaam alternatief voor papier, zonder gebruik van bomen, bleekmiddelen, chemicaliën en water. Stone Paper is een hoogwaardige innovatie en verovert nu Europa en Nederland ook in rap tempo. Mede omdat het vrijwel geheel uit steen bestaat, een afvalproduct uit de mijnbouw, is Stone Paper een van de weinige cradle-to-cradle papier-producten die op de markt is.

Lees verder
Geplaatst op maandag 30 januari 2017

Nederlandse banken geven duurzaamheidsdoelen vorm

Nederlandse banken geven invulling aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (VN). Hiervoor wordt onder...

Lees verder
Geplaatst op dinsdag 17 januari 2017

Geef jouw telefoon een duurzaam tweede leven

De laatste tijd is er veel kritiek in het nieuws over wat onze 'wegwerpeconomie' genoemd wordt. Om producten te...

Lees verder
Geplaatst op dinsdag 17 januari 2017

Duurzaam beleggen is keuze voor de langere termijn

Het afgelopen kwartaal stegen de aandelenkoersen hard, maar bleven de aandelenfondsen van de ASN Bank achter. De...

Lees verder
Geplaatst op zaterdag 14 januari 2017
Volgende »

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: