Nieuwe app brengt energieverbruik in kaart

Donderdag 16 oktober vindt de lancering van Mijn Groene App plaats. Deze mobiele applicatie, een initiatief van SamenGroen en Nieman, zet consumenten centraal en laat hen zien hoe ze hun energieverbruik kunnen verminderen. "Dat kan bijvoorbeeld al als ze hun gedrag aanpassen."

Exact een maand voor de presentatie van deze app organiseerden beide bedrijven een informatiemiddag in Fort Altena, in het Brabantse Werkendam. Ook Duurzaam Gebouwd was hierbij aanwezig.

Het initiële idee van Mijn Groene App komt van Anton Sinke van SamenGroen. Hij acht de tijd rijp voor verandering. “Dat wil de samenleving”, vertelt hij. “De verduurzaming van de bebouwde omgeving komt niet op gang, want nog 30% van de CO2-uitstoot komt uit deze omgeving.”

‘EPC-norm werkt niet’

Met Mijn Groene App wil hij bedrijven stimuleren om op een andere manier te kijken. “Wij stellen de consument centraal. De gebruikers van panden zijn met hun gedrag namelijk verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik. Daarom werkt de EPC-norm niet: die kijkt naar alleen naar getallen, maar niet naar het gedrag van consumenten.”

En daarin verschilt de nieuwe app van de bestaande apps, vindt ook Harm Valk, senior adviseur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs en expert bij Duurzaam Gebouwd. “Als de waarden van bouwfysische sommen afwijken van de werkelijke waarden, komt dat omdat deze sommen geen rekening houden met het gedrag van consumenten en de samenstelling van het huishouden. Het gaat om het totaalplaatje en bijvoorbeeld dus ook om hoe consumenten met de aanwezige apparaten omgaan.”

In zijn ogen geldt Mijn Groene App hiervoor als juiste oplossing. “Deze app ontsluit al deze zaken voor de eindgebruiker. Daarnaast kan hij gegevens invullen helemaal op maat invullen, zodat het volledig aansluit op zijn eigen situatie. Van zijn soort dakisolatie tot het type koffiezetapparaat en hoe vaak hij koffie zet.”

Ook voor scholen en zorginstellingen

De app geeft direct aan welke kansen de gebruiker heeft. Van 5 minuten minder douchen tot de aanschaf van bijvoorbeeld dubbelglas of zonnepanelen: bij iedere optie staat direct wat de eventuele kosten zijn en wat de terugverdientijd is. “Wij zijn nu alle cijfers aan het verifiëren”, legt Johan Koekkoek van SamenGroen uit. “Bij de lancering op 16 oktober moeten alle besparingscijfers kloppen.” Als hulpmiddel van Mijn Groene App is Mijn Groene Assistent beschikbaar. Dit kastje monitort alle apparaten en laat zien hoeveel energie ieder apparaat verbruikt.

Hoewel SamenGroen zich vooral richt op consumenten, is Mijn Groene App ook geschikt voor andere sectoren. “Van scholen en zorginstellingen tot bedrijven”, vertelt Sinke. “En gebruikers kunnen in de app aangeven wat ze het belangrijkst vinden: geld besparen, een betere gezondheid of een beter milieu.”

Mijn Groene App is vanaf 16 oktober gratis beschikbaar voor Apple- en Android-apparaten. Mijn Groene Assistent kost € 375.