Nijmeegse ‘strowijk’ Iewan officieel in gebruik

Begin mei is in het Nijmeegse Lent officieel de ecologische ‘strowijk’ Iewan geopend. Deze wijk bestaat uit 24 sociale huurwoningen, die zijn opgetrokken uit stro, leem en hout.

Naast deze milieuvriendelijk bouwmaterialen is er in deze wijk ook op andere manieren verregaande aandacht voor ecologie. Zo zijn er verschillende toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren. Afvalwater wordt bijvoorbeeld gezuiverd met behulp van een rietfilter in de tuin, wasmachines draaien op regenwater en zonnepanelen wekken zelf energie op.

Bewoners als opdrachtgevers en meebouwers

De 50 volwassenen en kinderen die inmiddels in deze wijk wonen, zijn opdrachtgevers en meebouwers aan deze wijk. Deze bewonersgroep ging een partnership aan met woningcorporatie Talis, bouwbedrijf Vastbouw, de Woningbouwvereniging Gelderland en Orio architecten. Hierbij vond ze ondersteuning bij de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland.

Bij het bouwen kregen de huurders de hulp van ruim 200 vrijwilligers, met wie zij de houtskeletten van twee gebouwen op met strobalen en werkten deze af met leem. Volgens de projectgroep is het woongebouw met een bruto vloeroppervlak van 2.269 m2 het grootste strobalengebouw van Nederland. Een tweede, iets kleiner gebouw biedt werkplekken en ruimte voor educatieve en buurtactiviteiten.