Oproep voor Awards Duurzame Woning en Renovatie 2012 - Bouw & Wonen

Dubolimburg en Confederatie Bouw Limburg gaan al voor het derde opeenvolgende jaar op zoek naar de meest duurzame particuliere woningen van Limburg. Naast de prijs voor de meest duurzame nieuwbouwwoning, focussen we dit jaar ook op duurzame particuliere renovatieprojecten. Renovatie zit immers zeer sterk in de lift. Bouwprofessionelen (architecten en aannemers) kunnen hun particuliere realisaties (nieuwbouw/renovatie) aanmelden tot en met 30 november 2011.

Wie vandaag een nieuwe woning bouwt, of wie renoveert, kan dat maar beter goed doen. Met het oog op een lagere energiefactuur en verbeterd wooncomfort. Maar het is ook belangrijk voor later. Een auto zonder centrale vergrendeling en ABS krijg je nu niet meer verkocht: hetzelfde zal in de toekomst gebeuren met woningen die niet energievriendelijk noch comfortabel zijn. Dus wie duurzaam bouwt, wint twee keer. Nu en later.
Overigens: de overheid verstrengt de bouwvoorschriften elk jaar. Bedoeling is om binnen afzienbare tijd Bijna Energie Neutrale woningen wettelijk te verplichten. Dat betekent: doorgedreven isolatie, beter gebruik maken van de beschikbare omstandigheden (oriëntatie, compactheid, materiaalgebruik, hergebruik van hemelwater) enzovoort. Dus waarom nu niet meteen goed doen wat binnen afzienbare tijd toch al zal moeten?

Projecten indienen ?

Nog tot en met 30 november 2011 kunnen architecten, aannemers en project-ontwikkelaars hun meest duurzame projecten indienen bij Dubolimburg.
Dat zijn:

  • particuliere nieuwbouwwoningen die ten laatste op 31 december 2011 zijn opgeleverd op het grondgebied van de provincie Limburg met een E-peil kleiner dan 55, een K-peil kleiner dan 25 en een warmtevraag die 50 kWh/m2 verwarmde vloeroppervlakte per jaar niet overstijgt.
  • particuliere renovatieprojecten die ten laatste op 31 december 2011 opgeleverd of volledig in gebruik genomen zijn op het grondgebied van de provincie Limburg en die bestaan uit een totaalrenovatie van het bestaande gebouw, al dan niet aangevuld met een duurzaam gebouwde nieuwe uitbreiding, en die voldoen aan de door de wedstrijd opgelegde maximale U-waarden en eisen met betrekking tot verwarming en ventilatie.


Uitreiking op maandag 26 maart 2012

Een professionele jury zal de ingezonden projecten beoordelen op basis van de Vlaamse Maatstaf Duurzaam Bouwen. De jury brengt tevens een plaatsbezoek aan de weerhouden projecten. Uit die projecten wordt per categorie 1 winnaar gekozen.
De meest duurzame woning en het meest duurzame renovatieproject krijgen op maandag 26 maart 2012 – tijdens Jaarvergadering van de Confederatie Bouw Limburg - de Award uit handen van Frank Smeets (Gedeputeerde voor Leefmilieu), en Pascale Naessens (presentatrice en meter van het project).
Bovendien worden alle weerhouden inzendingen beloond met een erkenning door Rik Mondelaers (Confederatie Bouw Limburg) en Kris Asnong (Dubolimburg).

Alle info en inschrijvingen: www.awardduurzaambouwen.be.