Reclaim the Seeds3: een weekend vol zaden 8-9 maart


Op het Reclaim the Seeds zadenweekend vieren we een weekend lang de diversiteit van zaden, en iedereen is welkom. Zaterdags is er de grote zadenmarkt waar rechtstreeks vrije zaden worden uitgewisseld. Beide dagen staan bol van activiteiten waarin praktijk, de theorie, de achtergronden en ontwikkelingen rond zadendiversiteit en duurzame voedselproductie centraal staan.

Na succesvolle RTS-edities in Amsterdam (2012) en Den Bosch (2013) is nu Groningen aan de beurt. In het noorden van Nederland bestaan allerlei initiatieven voor het vermeerderen en uitwisselen van zaden, en een regionaal zadennetwerk is in de maak. De Hortus Haren, de grootste botanische tuin van Nederland, is een ideale locatie voor de zadenmarkt. De organisatoren zijn trots dat ze hiermee een vrijwilligersorganisatie die het behoud van de 17 hectare tuinen en gebouwen op zich heeft genomen, op deze manier kunnen ondersteunen en promoten.

De aanleiding voor de eerste RTS-beurs was nieuwe zadenwetgeving die voor de hele EU moet gaat gelden. Het wetsontwerp dat de Europese parlementaire commissie in mei 2013 presenteerde, leidde tot een stortvloed van protest en een recordaantal amendementen. De komende weken zal duidelijk worden of de commissie haar werk over moet doen of dat het Europarlement toch over het wetsontwerp zal gaan stemmen. Tijdens RTS III krijgen consumenten en producenten van voedsel gelegenheid zich te informeren over wat deze zadenwet gaat betekenen voor eigen activiteiten en keuzevrijheid.

De kern van de activiteiten dit weekend vormt de zadenmarkt op zaterdag, met meer dan twintig deelnemende organisaties en tal van particulieren. Hier kunnen vrije zaden kunnen worden geruild, weggegeven of tegen een schappelijk prijsje verkocht. Parallel loopt het workshopprogramma waar je kunt leren enten of zelf zaden bewaren, maar ook een update over de Europese regelgeving kunt krijgen. Speciale gasten op RTS III zijn drie Colombiaanse boeren die komen vertellen over het verzet tegen het vernietigen van rijst- en groentezaden in hun land. Ook is er gelegenheid de Hortus te bezichtigen.

Zaterdagavond is er een debat in het Oude RKZ in Groningen met als titel 'De Levende Genenbank'. Hoe komen we in Nederland tot onafhankelijkheid van de zadenmultinationals en creëren we een serieus alternatief voor tuinders en akkerbouwers op zoek naar zaden. Dit is ook de locatie voor de feestelijke biologische maaltijd en het avondprogramma met film en muziek.

Zondag 9 maart staat in het teken van stadslandbouw, met een workshop over buurtmoestuinen in Assen en excursies naar diverse inspirerende projecten in Groningen.

Laat de lente maar komen! We Reclaim Seeds!

Kijk voor meer informatie op www.reclaimtheseeds.nl en facebook.

Locatie zadenbeurs en workshops: Kerklaan 34, Haren, zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur.

Locatie debat om 19:30 uur en start zondagprogramma: Emmastraat 15, Groningen.