Simpele animatie maakt opwarming begrijpelijk zichtbaar

Om klimaatverandering uit te beelden, bedacht klimaatwetenschapper Ed Hawkins van Reading University, Groot-Brittannië een bijzondere infographic. In een geanimeerde spiraal, gebaseerd op internationaal erkende data, laat hij de overduidelijke opwarming van de aarde zien.

Door Daniëlle van Gils

De spiraal heeft weinig complexe interpretatie of analyse nodig. Lijnen met 1,5 en 2 graden laten zien waar we staan ten opzichte van de afspraken om onder deze temperatuurstijgingen te blijven. Alle graden zijn relatief aan de startperiode 1850 - 1900. De kleuren geven het verloop in tijd weer: paars voor het begin, naar blauw, groen en uiteindelijk geel voor de huidige jaren.

De animatie van Ed Hawkins die de opwarming van de aarde weergeeft. Voor de lopende animatie klik op de afbeelding of hier.

In de animatie zijn enkele opvallende afwijkingen te zien:

  • 1877-1878: een sterke El Niño
  • 1880-1910: afkoeling, deels door vulkanische uitbarstingen
  • 1910-1940: opwarming, deels door afnemen van vulkanische activiteit, natuurlijke variabiliteit en hoge zonne-activiteit
  • 1950-1970: een korte ‘pauze’ waarin koelende sulfaat-aerosolen de opwarming maskeren
  • 1980-heden: sterke opwarming, met herkenbare effecten van El Niño in 1998 en 2016

De drie grote El Niño effecten zijn in een 3D-weergave van de grafiek beter te zien:

Bron: Climate lab book

''Ik denk dat we als wetenschappers moeten communiceren, en verschillende dingen uit moeten proberen'', zegt Hawkins tegen The Washington Post. ''Dit was slechts een poging, en het pakte erg goed uit.'' Hij geeft daarbij Jan Fuglestvedt, klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Oslo, erkenning voor het geven van het idee van de spiraal. Eerder schreef Hawkins in een brief aan het wetenschappelijk tijdschrift Nature over wetenschapscommunicatie: “Nauwkeurige grafieken zijn essentieel voor duidelijke communicatie van wetenschappelijke resultaten voor andere wetenschappers en het grote publiek - een onderwerp dat steeds belangrijker wordt."

Lees het hele artikel in Change Magazine