Speltvoorraad bakkers raakt op

Het tekort aan spelt wordt onder meer gemerkt door Meneba, producent van grondstoffen voor bakkerijproducten in Rotterdam. Het bedrijf ziet de voorraden snel slinken. De verwachting is dat de prijs van het brood omhoog zal gaan de komende maanden.

Gezond

Maar zover is het nog niet, zegt bijvoorbeeld Youri Nijhoff van Bakker van Oost in Amsterdam. "Wij merken er weinig van. Wel merken we dat de populariteit van spelt de laatste tijd is gestegen. De gezondheidsclaim van spelt schijnt dus daadwerkelijk het koopgedrag van klanten te beïnvloeden."

Spelt zou de gezondste graansoort zijn omdat de voedingsstoffen tijdens het maalproces worden behouden. Het graan is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het Voedingscentrum spreekt de bewering tegen en zegt dat spelt en tarwe even gezond zijn.

Bron: NOS

Lees in Biojournaal de reactie van Jan-Willem van de Velde, broodbakker en verbouwer van speltgraan.