Super Supermarkt: het Keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers

Het supersupremarkt keurmerk bestaat nu acht maanden,en deze week wordt het 85e supersupermarkt logo toegekend aan een zelfstandige supermarkt. Met het behalen van dit keurmerk  laten zelfstandige supermarktondernemers zien dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen, lokale betrokkenheid en duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan.

Iedereen komt wel een paar keer in de week bij een supermarkt. Maar weinig mensen weten dat ruim 42% van de supermarkten door zelfstandig ondernemers wordt gerund. Zij doen dit vaak als franchisenemer van een van de bekende supermarktketens, maar volledig voor eigen risico. Zelfstandig ondernemers staan bekend om hun lokale betrokkenheid. Zij kennen hun klanten en zij vinden het de normaalste zaak ter wereld iets extra’s te doen voor de wijk of buurt.Denk hierbij aan het sponsoren van de sportclub, het zorgen voor een veilige winkelomgeving, faciliteiten voor minder validen, een duurzaam assortiment en het aanbieden van werkplekken voor arbeidsgehandicapten.

Niet altijd zichtbaar

Het beleid ademt maatschappelijke betrokkenheid, maar dit is niet altijd zichtbaar. Daarom heeft brancheorganisatie Vakcentrum in samenwerking met TNO een MVO-keurmerk ontwikkeld voor de maatschappelijk betrokken zelfstandige supermarkt, genaamd het Super Supermarkt Keurmerk (SSK). Zo kan het beleid zichtbaarder worden maar er kan ook een goede stimulans van uitgaan om verder te investeren in MVO. Daar kan jij als consument ook bij helpen door jouw supermarkt te wijzen op het bestaan en de voordelen van het keurmerk.

Zeven centrale thema’s

Het SSK kent zeven centrale thema’s, namelijk:

  • Lokale betrokkenheid
  • Stimulerend personeelsbeleid
  • Onderscheidend assortiment
  • Duurzaam met energie
  • Veiligheid en preventie
  • Afvalinzameling en –reductie
  • Transport en logistiek

Deze thema’s zijn opgebouwd uit criteria die samenhangen met maatschappelijk verantwoord ondernemen in de breedste zin van het woord. Deze criteria zijn gebaseerd op de MVO Prestatieladder en het certificeringsysteem voldoet aan de ISO-norm 17021. Het SSK keurmerk wordt enkel toegekend als een ondernemer zich bovengemiddeld inzet voor elk van deze zeven thema’s. Dit wordt beoordeeld aan de hand van een auditbezoek.

Boodschappen doen bij een SSK supermarkt

Kijk voor meer informatie én de SSK supermarkt bij u in de buurt op onze site www.supersupermarkt.nl of neem gerust contact met ons op (info@stichtingssk.nl / 0348-419771).