Teken nu de petitie tegen handelsverdrag TTIP

Achter gesloten deuren, in het grootste geheim, wordt er tussen de EU en de VS onderhandeld over het handelsverdrag TTIP. Regeringen en bedrijven beloven ons om economische groei en banen te creeeren aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Maar foodwatch is er samen met 250 andere maatschappelijke organisaties van overtuigd dat de overeenkomst vooral grote bedrijven dient, niet de Europese burgers.

Het grootste gevaar is niet de verzwakking van de bestaande normen. Noodzakelijke verbeteringen op gebied van milieu-, arbeids- dierenwelzijns- en consumentenrechten worden vrijwel onmogelijk gemaakt, omdat regelgeving door zowel de EU als de VS moet worden goedgekeurd. Bovendien kunnen bedrijven straks mogelijk een klacht indienen, als ze kunnen aantonen dat politiek beleid tot economische schade leidt. In gewone mensentaal: politici kijken wel uit om wetten te maken die consumenten beschermen (en economisch nadelig zijn voor bedrijven). Dat kan ze op een flinke schadeclaim komen te staan.

We moeten ons samen verzetten tegen dit zorgwekkende ondemocratische proces. Europese regels die de kwaliteit en veiligheid van ons voedsel waarborgen, kunnen mogelijk door de VS en de voedselindustrielobby onderuit geschoffeld worden.

De Europese Commissie heeft het verzoek tot het starten van een officieel burgerinitiatief afgekeurd. Samen met 250 andere organisaties, heeft foodwatch besloten de petitie toch te starten. We moeten politici tonen hoe bezorgd en verontwaardigd Europese consumenten zijn over TTIP. Het doel is één miljoen handtekeningen. Teken nu en vraag je vrienden, kennissen, collega's en familie hetzelfde te doen!