The Energy Barn – De Energieke Schuur: Lokaal en Duurzaam Bouwen en Duurzame Energie

  inSh

Een initiatief om samen met studenten en bedrijfsleven een innovatieve stroschuur te bouwen op de locatie van EnTranCe op het Zernike te Groningen.?? ??

De trend van tegenwoordig en naar verwachting ook de toekomst, is dat mensen een groeiende interesse hebben om dichter bij de oorsprong van de producten en diensten te komen. Een belangrijk en bijkomend aspect hierbij is dat mensen steeds vaker zelfvoorzienend willen zijn en wanneer dit niet mogelijk is, het product zo dicht mogelijk bij de oorsprong geproduceerd moet zijn.

De tendens naar kleinschaligheid wordt gecombineerd met het verlangen naar een meer duurzame samenleving. Essentiele onderdelen van een duurzame samenleving zijn het duurzaam gebruikmaken van energie en daarbij moet ook de energieproductie duurzaam plaatsvinden. Duurzaamheid ligt ook in het gebruiken van de ‘nieuwe jongere generatie’. Zij zijn immers de toekomst van deze planeet. Vanuit deze verschillende gedachten is het project The Energy Barn (PDF) opgezet.

Het doel van de EnergyBarn is om lokaal en duurzaam te bouwen in een multidisciplinaire omgeving. De stromuren en de high-tech apparatuur die gebruikt worden bij de bouw zorgen voor de duurzaamheid. Gebouwen kunnen daardoor cradle-to-cradle gebouwd worden en energietransitie bewerkstelligen. Stro en zoveel mogelijk andere materialen worden lokaal ingekocht. De Energy Barn wordt door studenten van de Hanzehogeschool Groningen, leerlingen van het Alfa-college, docenten, bedrijven, instelling en (eind) gebruikers samen gerealiseerd. Voordat begonnen is aan de planvorming en realisatie van de EnergyBarn in Groningen aan het Zernikeplein, zijn eerst twee kleinere deelprojecten uitgevoerd in Kloosterburen.

The EnergyBarn wordt in opdracht van energieproeftuin EnTranCe gebouwd en komt op de Zernike Campus in Groningen te staan. Het doel van The EnergyBarn is om met een multidisciplinair team een energieneutraal gebouw te realiseren. The EnergyBarn wordt gebouwd van stro. Bouwen met stro heeft diverse voordelen zoals: een hoge energiewaarden, een lage carbon footprint en het is cradle to cradle te bouwen. Deze manier van bouwen is de ultieme vorm van duurzaam ondernemen Het betekent dat de grondstoffen die je gebruikt volledig hergebruikt kunnen worden, zonder hun waarde te verliezen. De stro is afkomstig uit Noord-Nederland. Hierdoor is strobouw dus bij uitstek een heel duurzaam product uit de regio.

Binnen The EnergyBarn moet zichtbaar worden dat energietransitie een belangrijk speerpunt is. Het is niet alleen belangrijk om nu te beschikken over energie, maar om ook in de toekomst verzekerd te zijn van energie. The EnergyBarn biedt ondersteuning aan Healthy Ageing door in de toekomst diverse workshops en activiteiten te organiseren. Deze workshops en activiteiten richten zich op food & nutrition, healthy lifestyle en care and cure. ??

Eenmaal klaar, biedt de EnergyBarn ruimte voor bedrijven, overheden en scholen om mensen te ontvangen en voor het organiseren van evenementen. Zo is er onder andere ruimte voor studenten en (jonge) onderzoekers om bij EnTranCe en in de Energy Barn verder onderzoek te doen naar energietransitie, worden er kookworkshops gegeven, worden er sport- en spel middagen georganiseerd en kunnen er artiesten optreden.

Zie ook: Freedom Energy: Een Energieneutraal Onafhankelijk Huis Bouwen by Wim Terpstra – Koning Willem-Alexander Opent Energy Transition Centre (EnTranCe) in Groningen