Topkeurmerken pleiten voor btw-afschaffing duurzame voeding

 De elf ‘topkeurmerken’ in de voedselsector, waaronder Beter Leven, Max Havelaar en Marine Stewardship Council roepen de politiek op om de btw-verhoging van 6 procent naar 9 procent aan te grijpen om de btw op duurzame voedingsproducten af te schaffen.

16-10-2017 12:14 | DOOR: CHRIS THIJSSEN

Dat meldt ketenorganisatie Bionext in een nieuwsbericht. De maatregel is volgens de organisatie de snelste route naar een duurzame voedselproductie, die op termijn de overheidsuitgaven verlaagt op alle maatschappelijke thema’s die met landbouw en voeding samenhangen.

Volgens Bionext en de topkeurmerken past deze maatregel in het rijtje aan klimaatregels van het nieuwe kabinet onder het motto ‘de vervuiler betaalt’. Daarnaast zou een dergelijke maatregel rechtdoen aan de ‘echte prijs’ van producten.

Duurzame producten

Duurzame producten zijn vaak iets duurder dan gangbare, omdat maatschappelijke verbeteringen in de prijs zijn opgenomen. Te denken valt aan een eerlijke prijs voor de boer, weidegang voor koeien, goede arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productiemethoden.

Lees meer bij DuurzaamBedrijfsleven