TV vervangen voor het WK? Koop een LED-tv!

LED-televisies zijn klimaatkampioenen. Ze scoren het beste in de top 10 zuinige tv’s die Stichting Natuur en Milieu presenteert. Het WK is traditioneel de tijd waarin veel mensen hun oude tv vervangen. Een goed moment om ook het milieu te laten scoren. De top 10 is voor de gelegenheid omgedoopt in een top 11.

LG, Samsung en Philips zijn de aanvoerders van de drie elftallen (de formaten klein, middelgroot en groot). Op www.natuurenmilieu.nl/top10 is de top 11 te downloaden voor oranjefans die ook van groen houden.

Zuinige technieken

Het is goed nieuws dat de hele televisiemarkt afgelopen jaar een stuk zuiniger is geworden door de toepassing van de LED-techniek. Ook de beeldschermen op basis van andere technieken, zoals LCD en plasma, zijn zuiniger geworden door flinke innovaties. Mensen die niet alleen naar groen gras, maar ook naar een groene tv willen kijken, kunnen het beste een LED-tv kopen. Bij alle formaten televisies scoren deze tv's het beste op energiezuinigheid. Het verschil tussen een zuinige LED-televisie of een onzuinige televisie van dezelfde grootte bedraagt gemiddeld ook nog eens zo'n 47 euro op de jaarlijkse energierekening.

Aanvoerders van het elftal!

De tv’s van fabrikant LG staan op de eerste plaats bij de kleinste tv's (26 inch) met een voorsprong van ruim 10 procent op nummer twee. Samsung staat op de eerste plaats bij de middelgrote tv's (32 inch), Philips voert het elftal van de grootste tv's (37 inch) aan. Deze tv's zijn zelfs 40 procent zuiniger dan de rest van het elftal. Maar een kleine tv blijft natuurlijk altijd het zuinigst!

Oranjegevoel met een groen randje

Voor en tijdens het WK in juni worden naar verwachting weer veel televisies vervangen. Als iedere voetballiefhebber een zuinige televisie zou aanschaffen, betekent dit grote energie- en klimaatwinst. Daarmee krijgt het oranjegevoel een groen randje. Als Nederland de finale haalt en alle zes miljoen huishoudens de Nederlandse wedstrijden via de zuinigste tv zouden bekijken, besparen we tijdens dit WK samen bijna 800 duizend euro en 200 duizend ton CO2 (vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 80 duizend auto’s).

Natuur en Milieu maakt zich al jaren sterk voor energiebesparing bij televisies binnen het Europese project www.coolproducts.eu. Deze campagne leidt deze zomer naar verwachting tot de invoering van goede energielabels voor televisies in de EU. Milieuorganisaties in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Slovenië lanceren binnenkort ook hun landelijke elftallen zuinige tv's