Verduurzamen van woning levert geld op

Een duurzame woning én geld verdienen via energiebesparende maatregelen? Wie het slim aanpakt helpt met de verduurzaming van zijn woning niet alleen het milieu, maar ook de eigen portemonnee. Bijvoorbeeld door veel lagere energiekosten. Nieuwbouwwoningen zijn misschien wel optimaal geïsoleerd, voor bestaande woningen geldt dat vaak niet. Het platform Slim Energie Thuis (SET) geeft tips en voorbeelden aan woningeigenaren voor energiezuinige maatregelen.

Het platform SET brengt het duurzaam (ver)bouwen van de particuliere woning onder de aandacht van zowel consument als ondernemer. Daarnaast inspireert het met goede voorbeelden en helpt het ondernemers in de bouw en woningeigenaren met elkaar in contact te komen.

Ondernemer Alex Nijland uit Denekamp is een van de woningbezitters die zijn verhaal doet op www.slimenergiethuis.nl. Door diverse aanpassingen aan zijn huis, ziet hij tegenwoordig de energiemeter teruglopen. Om dit voor elkaar te krijgen verduurzaamde hij diverse aspecten van de woning. Zo liet hij HR++ glas in de raamkozijnen zetten, isoleerde hij zowel het dak als de ruimte onder het huis en plaatste hij zonnepanelen. De investering in zijn woning levert hem nu per jaar ruim € 2.000,- op.

Werken aan een goed aanbod voor de woningeigenaar

Het platform SET is onderdeel van de Overijsselse aanpak om slim om te gaan met energie in reeds bestaande woningen. Aan het energiebesparingsinitiatief doen alle 25 Overijsselse gemeenten mee. Ook brancheorganisaties Bouwend Nederland en Uneto-VNI, hun leden, de provincie Overijssel en de Kamer van Koophandel nemen er aan deel. Door woningeigenaren en ondernemers met elkaar in contact te brengen wil de provincie de komende twee jaar minimaal 10.000 particuliere woningen in Overijssel energiezuiniger maken. Nu al is de provincie voorloper op het gebied van het duurzaam verbouwen van woningen. Het platform SET helpt bij deze plannen. Bijvoorbeeld door ondernemers te ondersteunen bij het ontwikkelen van een aantrekkelijk aanbod en door de vraag bij particuliere woningeigenaren naar energiebesparende maatregelen te stimuleren.

De juiste middelen

Door verschillende initiatieven worden tools ontwikkeld die het consumenten makkelijker maakt. De digitale scan ‘Zo’n goed plan’ is één van de manieren waarop woningeigenaren de energieverspilling van hun woning inzichtelijk krijgen. Binnen een uur zien zij hoe hun hoge energierekeningen definitief tot het verleden behoren. Na de scan ontvangen zij een lijstje met aanpassingen waarmee zij hun woning duurzaam kunnen maken. Bijvoorbeeld door aanpassingen aan de spouwmuurisolatie of het plaatsen van een nieuwe HR-verwarmingsketel.

Overzicht dankzij één aanspreekpunt

De bouw maakt als branche roerige tijden door. Dat wakkert bij veel ondernemers in de bouw de ondernemersgeest aan, bijvoorbeeld door de krachten te bundelen. En ook dit levert voordeel op voor woningbezitters. Op het platform Slim Energie Thuis zijn verschillende verhalen te lezen van aannemers, adviseurs, glashandelaren, installateurs van zonnepanelen en loodgieters die een samenwerkingsverband aangaan. Zo houden consumenten één aanspreekpunt voor alle verduurzamingswerkzaamheden. Zakendoen gaat via één partij, die ook alle werkzaamheden coördineert. Bovendien is een offerte voor het totaalaanbod van duurzame maatregelen eenvoudiger te vergelijken dan verschillende losse offertes. Dit levert niet alleen schaalvoordeel op voor woningbezitters, maar ook overzicht. Zij kunnen via één contactpersoon de opdracht uitzetten en krijgen één offerte en uiteindelijk ook één factuur voor alle werkzaamheden.

Advies

Wie het overzicht over de mogelijkheden op het gebied van het verduurzamen van een woning is verloren, kan een energieadvies opvragen. Daarbij wordt duidelijk wat woningaanpassingen opleveren en waarvoor wel of geen subsidie kan worden aangevraagd. Dat begint met een nulmeting die aangeeft welke maatregelen kunnen worden genomen en welk effect deze hebben op het energieverbruik. Daarbij worden de kosten inzichtelijk gemaakt en worden woningbezitters op weg geholpen richting de ondernemers die hen kunnen helpen de duurzame aanpassingen te realiseren. Een goed idee op weg naar besparing!