Volkorengranen verkleinen kans op vroegtijdig overlijden

Door voldoende volkoren graanproducten te eten, heb je een verlaagd risico op bepaalde ziekten. Dat was al bekend. Een groot Amerikaans onderzoek laat zien dat ook de kans om vroegtijdig te overlijden vermindert: met elke grote volkoren boterham of flinke schep zilvervliesrijst die je per dag meer eet, wordt de kans 5% kleiner.

In het onderzoek werden tussen 1984 en 2010 meer dan 100.000 mensen in de leeftijd van 30 tot 87 jaar gevolgd. Zij gaven elke 2 tot 4 jaar lang aan wat ze aten, hoe gezond hun leefstijl was en welke ziekten ze kregen. Bij afloop van de onderzoeksperiode waren er ruim 26.000 mensen overleden.

Relatie volkoren producten en vroegtijdig overlijden

Door de gegevens over de voeding in verband te brengen met het aantal overlijdens en de oorzaak daarvan, konden de onderzoekers de relatie tussen het eten van volkoren producten en vroegtijdig overlijden in kaart brengen.

Gezonder met volkorengranen

Zo berekenden de onderzoekers dat elke 28 gram volkorengraan per dag het risico op voortijdig overlijden verminderde met 5%. Vooral de kans op overlijden aan hart- en vaatziekten was verminderd. Ook wanneer de mogelijke bijdrage van andere gezonde gewoontes, zoals bewegen en het eten van groente, niet werd meegewogen. En wanneer de mensen 28 gram volkorengraan verkozen boven een graanproduct gemaakt van geraffineerde granen, werd het overlijdensrisico met 8% verminderd.

Geraffineerde granen zijn granen waarvan de zemelen zijn verwijderd, voordat er een product mee wordt gemaakt. Hierdoor gaan veel vezels en voedingsstoffen verloren. Wit brood, witte rijst en gewone pasta zijn bijvoorbeeld producten gemaakt van geraffineerde granen.

Door het vervangen van een portie rood vlees door een portie volkorengraan werd het risico zelfs 20% lager.

Het eten van volkoren graanproducten bleek geen verband te houden met het risico op het overlijden aan kanker, behalve met het risico op darmkanker. Dat laatste is al eerder in diverse andere onderzoeken aangetoond.

Lees meer over het Advies Voedingscentrum