Volop recepten met bonen

Het Voedingscentrum doet mee aan de campagne die in Nederland is gestart onder de naam 'Blije Boon', om al het goede van bonen onder de aandacht te brengen. Daarom staan deze week alleen recepten met bonen in onze Menu van de Week-nieuwsbrief. Klik hier voor de Menu van de week-nieuwsbrief.

Dit jaar vinden wereldwijd, in 32 landen, initiatieven plaats die de boon als voedingsmiddel op de kaart zetten. Het internationale jaar van de boon is uitgeroepen door de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Op diverse plaatsen ter wereld vinden op 6 januari evenementen plaats die het Jaar van de Boon feestelijk aftrappen.

'De Blije Boon'

In Nederland luiden oud-wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars en tv-kok Mathijs Vrieze het jaar officieel in onder de campagnevlag 'de Blije Boon'. In de sfeervolle ambiance van de schaatsbaan op het Museumplein in Amsterdam verzorgt Erben Wennemars een korte schaatsclinic terwijl Mathijs Vrieze de culinaire mogelijkheden van bonen demonstreert met een proeverij vanuit de Blije Boon foodtruck.

Makkelijke recepten

Bonen zijn gezond en de productie ervan legt weinig druk op het milieu. De VN en alle deelnemende landen willen consumenten daarvan overtuigen. In Nederland is daartoe het Nationaal Comité Bonen opgericht, waarin verschillende maatschappelijke organisaties met het bedrijfsleven samenwerken. Ook het Voedingscentrum wil het eten van bonen aanmoedigen, bijvoorbeeld door consumenten te inspireren met een grote keuze aan makkelijke recepten, zoals gebakken pompoen met tahinsaus en linzen.

Gezond en duurzaam

"Wekelijks peulvruchten op het menu zetten is gezond en duurzaam. We zijn blij met de groeiende belangstelling voor deze bijna vergeten productgroep.", aldus Corné van Dooren, expert duurzaam eten in dienst van het Voedingscentrum.

Waarom zijn bonen gezond?

Peulvruchten, in de volksmond bonen genoemd, hebben een rijke voedingswaarde, die we in Nederland beter zouden kunnen benutten: ze zijn caloriearm en bevatten vitamines, mineralen en vezels. Wekelijks peulvruchten eten leidt tot een verlaging van het LDL-cholesterol, heeft de Gezondheidsraad onlangs vastgesteld. Doordat bonen rijk zijn aan eiwitten, B-vitamines, voedingsvezels, ijzer en andere mineralen, zijn ze zeer geschikt om te eten in plaats van vlees.

Waarom zijn bonen duurzaam?

De productie van bonen belast het milieu relatief weinig, ook al doordat ze weinig kunstmest nodig hebben. Ze zijn lang houdbaar waardoor ze weinig worden verspild. Een groot deel van de peulvruchten die in Nederland te koop zijn, komt van eigen bodem. Bruine bonen en kapucijners worden voornamelijk in Zeeland verbouwd. Linzen, kikkererwten, kidneybonen komen bijvoorbeeld uit China, Amerika, Afrika en Canada, en worden per schip vervoerd. Dat is relatief weinig milieubelastend.

Meer lezen over het Jaar van de boon? Ga naar  www.blijeboon.nl

Schijf van Vijf in ontwikkeling

Hoe gaat dit in zijn werk? Het Voedingscentrum is al enige tijd bezig met het ontwikkelen van een vernieuwde Schijf van Vijf. Onderzoeken worden opnieuw afgewogen, richtlijnen en voorlichtingsmaterialen herschreven en opnieuw vormgegeven. Lees meer   Alles over het Jaar van de Boon