Waar komt de Nederlandse stroom vandaan?

Misschien denk je dat nederland best aardig wat groene stroom produceert. dat valt behoorlijk tegen: slechts 0,5% is zonne-energie en 4,5% is windenergie in Nederland opgewekt. Maar we gebruiken ook kernenergie uit Frankrijk en stoken hout op in kolencentrales (...)

De meeste stroom uit ons stopcontact komt van gascentrales in Nederland, maar er komt ook waterkracht uit Noorwegen en kernenergie uit Frankrijk. Hoe zit dat in elkaar? Waar komt onze stroom vandaan?

Nederland, gasland. Ondanks verwoede pogingen te verduurzamen bestaat onze elektriciteitsmix nog steeds voor meer dan 50 procent uit stroom die is opgewekt in aardgascentrales. Dat is zonde, want gas zal een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Gascentrales zijn gemakkelijk op- en af- te regelen, waardoor ze de variabiliteit van hernieuwbare energiebronnen makkelijk op kunnen vangen. Goed dus om zuinig te zijn op ons aardgas.

Er zit echter meer in onze elektriciteitsmix dan aardgas. We stoken biomassa bij in kolencentrales, we importeren kernenergie uit Frankrijk, we halen zonnestroom uit Duitsland. We kopen groene stroom uit Noorwegen die goed is voor ons geweten, maar niet echt bijdraagt aan de verduurzaming van Nederland.

Waar komt onze stroom eigenlijk vandaan? In deze infographic kruipt DuurzaamBedrijfsleven.nl in het stopcontact en komen we uit in heel Europa.

lees verder in DuurzaamBedrijfsleven