Waarom je liever een duurzame smartphone wil - Duurzaamnieuws.nl

Als je precies wil weten hoe je smartphone wordt gemaakt, waar de materialen vandaan komen en hoe ze worden ingekocht, zou je eens moeten kijken naar de onderzoeken van Rank-a-Brand. Want met de keuze van je smartphone kun jij een behoorlijk verschil maken. Door een duurzaam model te kiezen bijvoorbeeld.

Beter voor de wereld

Een gemiddelde smartphone bevat ongeveer veertig verschillende mineralen die afkomstig zijn uit alle delen van de wereld. In de mijnbouwsector, de basis van de toeleveringsketen van mineralen, zijn schendingen van milieu- en mensenrechten, variërend van vervuiling en gevaarlijke arbeidsomstandigheden tot kinderarbeid, een veel voorkomend probleem. Fairphone brengt daar verandering in. De organisatie begon in 2013 met het produceren van eerlijk geproduceerde smartphones en verduurzaamt stap voor stap de hele keten. Daar wordt de wereld weer een beetje beter van.

Beter voor je zelf

Het nieuwste model, de Fairphone 2, is niet alleen eerlijk, maar ook mooi. Een smartphone is een belangrijk onderdeel van de lifetsyle van veel mensen. Die moet er dus goed uitzien, wil je er een positief statement mee maken. Bovendien is het de eerste modulaire smartphone op de markt. Dat stelt je in staat de meeste defecte onderdelen zelf te vervangen, met als doel een zo lang mogelijke levensduur te realiseren. Zo kun je er aanzienlijk langer van genieten. Dat is mooi voor jezelf en ook prima voor je portemonnee.

Apple tweede

Apple is het op een na best scorende merk in de lijst van Rankabrand dat zich bewust is van het belang van duurzaamheid. Heb je dus net een nieuwe iPhone 7 met abonnement afgesloten, hoef je niet bang te zijn dat het een grote klap voor de natuur of mens is geweest.

HP en Asus kunnen nog een beetje volgen, bij de rest kun je niet echt meer spreken van een duurzaam product. Nog volop ruimte voor verbetering dus in smartphoneland.