Wat kun jij doen na het Klimaatakkoord van Parijs?

 Parijs, 12-12-2015: er ligt een akkoord om de CO2-uitstoot wereldwijd flink te verminderen. Flink is echt flink, want om de doelstelling te behalen mag in 2030 niet meer CO2 de lucht in gaan dan er wordt opgeslagen in de bodem, via bomen of anderszins. Iedereen kan hieraan bijdragen, rijk of arm, hoog opgeleid of niet, man of vrouw. Waar begin je dan, of waar ga je verder dan je al deed? Kom op!

Doen we dit niet, dan wordt het voor de mensheid zeer onaangenaam vertoeven op aarde, vooral in de landen die nu al veel last hebben van de klimaatverstoring. We doen het niet voor de natuur, voor de dieren en planten, we doen het voor onszelf, om voor ons en onze kleinkinderen een leefbare plaats te scheppen. De aarde leeft ook zonder ons verder.

Dan is het handig te kijken naar wat het meeste effect heeft. Natuurlijk kun je spaarlampen vervangen door LEDlampen, een spaardouchekop aanschaffen of eens per week thuis gaan werken. Prima om te doen, maar cijfermatig zet dat weinig zoden aan de dijk. Wat echt groot verschil maakt is bijvoorbeeld elke dag met fiets en trein naar je werk reizen i.p.v. met de auto. Dat scheelt per jaar bij een afstand van 95 km. 7.500 kg. CO2. 

 

Andere vakantie(s)

Hier dan een echte kraker: geen vliegreis naar Thailand maken, maar een vakantiebestemming in eigen land zoeken: 5.400 kg. minder CO2 uitstoot

 

Daar steekt dagelijks 1 minuut korter douchen wel erg schril bij af: 60 kg. Je kunt de hulp van een douchcoach inroepen of zelf ontdekken hoe lang 5 minuten duren.

Waar haal je de energie vandaan?

Als je de luxe van vaak douchen niet wilt missen, dan kun je maar beter je huis isoleren zodat je van energielabel G naar A verhuist: dat levert maar liefst 7000 kg. minder CO2 op. Heb je daar geen geld voor, dan kun je in ieder geval je vloer isoleren: pak mee: 600 kg CO2! En anders vervang je al het glas in je huis door HR++glas: 800 kg.  In het geval je zo'n 100 km. van je werk woont, dan levert verhuizen naar je werkplaats 4.600 kg. op. Een keer gedoe, maar daarna slaap je rustig en ben je van alle fileleed verlost. Daar kun je mee thuiskomen, toch?

Ben jij al bij een groene energiemaatschappij aangesloten? Als je zelf geen windmolen of zonnepanelen bezit, kun je toch duurzame energie gebruiken. Kijk op de ranglijst van energieleveranciers. De grootste zijn de meest vervuilende: Vattenfall/NUON, RWE/ESSENT, DGB en Aoomstroom. Gelukkig zijn er al veel echt groene maatschappijen. Zoek naar de groenste stroomleverancier.

 

Kleintjes tellen ook mee

Wil je toch liever op de kleintjes letten, ga dan op 30 graden wassen i.p.v. op 60 of 90. Dat scheelt per jaar 25 kg. De was de deur uitdoen, d.w.z. buiten drogen in de wind en je wasdroger afschaffen: toch leuk 90 kg. minder CO2 de lucht in. Kruimeltjes zijn ook brood, nietwaar?

Of gebruik je tablet i.p.v. je tv-toestel om te kijken naar jouw favoriete programma's. Doe je dat de helft van de tijd, dan bespaar je 35 kg. CO2.

Nog een kruimel: zet alle standby-apparaten uit, toch mooi 110 kg. Als je nog meer wilt weten, zoek dan op de website van Milieucentraal www.milieucentraal.nl/nieuws/2015/klimaattop-aan-de-keukentafel/ 

Een duurzame bank en een fossielvrij pensioenfonds

En dan nu de uitsmijters! Heb je al eens nagedacht waarom je klant bij jouw huidige bank bent? De bank doet van alles met jouw spaargeld. Niet altijd wat jij zou doen. Denk aan beleggen in wapenhandel, olieraffinaderijen of schaliegas. De drie grote Nederlandse banken doen het allemaal: ABN AMRO, Rabobank, ING.

Goed nieuws: er zijn twee banken die als regel duurzaam beleggen: ASNbank en Triodosbank. Het maakt een groot verschil als je je spaargeld en je bankzaken regelt via een van deze twee duurzame banken. We hebben gezien wat de 'traditionele' banken afgelopen jaren hebben gepresteerd. Dus kies liever voor een bank die werkt aan een duurzame toekomst! Weer een zorg minder...

Ten slotte; wat doet jouw pensioenfonds met al jouw spaargeld? Onlangs heeft bijvoorbeel het ABP, een van de grootste fondsen, besloten de beleggingen in fossiele brandstofmaatschappijen te verminderen en op termijn af te stoten. Dit dankzij de acties en vragen van kritische leden. Jij kunt ook bij jouw pensioenfonds aandringen op zuivere en duurzame beleggingen. Als de grote pensioenfondsen hun geld terughalen uit de fossiele wereld, gaat dat heel veel betekenen voor een versnelde overschakeling op groene energie.