Wat schuilt er achter je scherm?

Milieudefensie is een petitie gestart om Microsoft te bewegen verantwoordelijkheid te nemen voor een fatsoenlijke tin productie voor haar apparaten. In onderstaand filmpje wordt de problematiek rond tinwinning duidelijk.  Maar vooral de flagrante verschillen tussen Nederlandse en Indonesische werknemers zijn onacceptabel. Kijken en tekenen!

Wat is er aan de hand?

In een smartphone zit ongeveer 2 gram tin, in een tablet ongeveer 4 gram. Niet veel? Wel als je weet dat alleen al Apple en Samsung gezamenlijk tussen de 70 en 90 miljoen toestellen per jaar verkopen en dat er jaarlijks 118 miljoen tablets over de toonbank gaan. Een groot deel van dit tin wordt gewonnen in Indonesië op de eilanden Bangka en Belitung. De gevolgen van tinwinning voor boeren- en vissersgezinnen in de dorpen op deze eilanden zijn groot. “Ik vrees dat er voor mijn kinderen en kleinkinderen geen toekomst is op Bangka”, zegt Alim uit het dorp Denian. “De tinmijnbouw vernietigt het hele eiland.”

Er is een oplossing voor Bangka

Milieudefensie wil dat er een einde komt aan de schending van mensenrechten en kinderarbeid bij de winning van tin en dat natuur gespaard blijft. Natuur, landbouw en visserij op Bangka zijn te redden. Als de makers van onze tablets, laptops en mobieltjes dat willen, kunnen tinmijnen in Bangka morgen verantwoord werken en fatsoenlijk omgaan met mensen, dieren en natuur.

Teken de petitie!

Microsoft is meerdere keren uitgenodigd om haar medewerking te verlenen aan een initiatief voor verantwoorde tinwinning. Microsoft heeft nog steeds geen ja gezegd. Daarom is het nu tijd om de druk te vergroten en Microsoft publiekelijk op te roepen om niet langer de kant te kiezen van destructieve tinwinning, maar mee te werken aan een duurzaam, eerlijk alternatief.