WHO-rapport negatief over bewerkt vlees

De WHO brengt binnenkort een wetenschappelijk rapport uit dat concludeert dat het eten van bewerkt vlees zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek het risico op kanker kan vergroten. Hierover heeft de WHO vandaag bericht.   Het gaat om een studie van 22 wetenschappers uit 10 landen die de resultaten bekeken van 800 epidemiologische studies. Volgens het rapport verhoogt het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees het risico op darmkanker met 18%. Met bewerkt vlees bedoelen zij vlees dat is bewerkt door bijvoorbeeld zouten, roken of een ander proces, vanwege smaak of houdbaarheid. Dit WHO-rapport geeft geen voedingsrichtlijnen. De nationale overheden bepalen wat het consumptie-advies omtrent vlees wordt. Hierbij zullen bovenstaande bevindingen, maar ook de voedingswaarde van vlees worden meegewogen

Nieuwe richtlijnen

Op 4 november verschijnen de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum verwacht dat dit onderwerp hierin ook aan de orde komt. Wij gaan aan de slag met deze wetenschappelijke inzichten en met de richtlijnen van de Gezondheidsraad. We verwerken dit in onze richtlijnen, de Schijf van Vijf en andere vormen van praktisch advies aan de consument. 

Huidig advies

Op dit moment is er al een advies voor het beperken van het eten van vlees en vleeswaren. Omdat er veel zout in vleeswaren zit, wordt aangeraden om deze bij uitzondering te eten. Daarnaast geldt een advies van maximaal 500 gram rood vlees per week. Hiermee wordt bewerkt en onbewerkt vlees bedoeld van onder andere runderen, lammeren, geiten en varkens. Voor veel mensen betekent dit al een beperking van wat ze momenteel eten.