Zero Plastic Week voorkomt Plastic Soep: Doe mee!

Zero Plastic Week, het evenement waarbij consumenten een week lang geen nieuw plastic kopen, is uitgegroeid tot een rage!  Het eerste jaar dat ZeroPlasticWeek gehouden werd, deden er ruim 1.500 mensen mee, het tweede jaar meer dan 2.000 alleen al in Nederland en was ZeroPlasticWeek actief in 12 landen, waaronder Rusland. Dit jaar zullen dat er zeker 5.000 mensen deelnemen!!! Het evenement wordt voor de derde keer gehouden: van 9 t/m 15 juni. 

Door te “plastic vasten” toont de groep bezorgde wereldburgers aan dat je zelf iets kan doen om de plastic soep te voorkomen. Want hoe minder plastic je koopt, des te minder afval in onze oceaan terecht komt. Per jaar wordt er 250 miljoen ton plastic geproduceerd: een economische aandrijver dus. En een die ons leven beïnvloedt: plastic kent vele nuttige, maar ook nutteloze toepassingen, zoals aanzienlijke hoeveelheden tasjes en verpakkingen.

10 x meer plastic dan plankton

“Helaas belandt een hoop van dit plastic in ons milieu, zo’n 5 miljoen ton plastic verdwijnt per jaar in de oceaan. Plastic vergaat nauwelijks, maar valt uiteen in steeds kleinere stukken. Zo zijn er delen van de oceaan die 10x meer plastic deeltjes bevatten dan plankton. De kans dat een vis plastic binnen krijgt is groter dan de kans dat-ie plankton eet. En mensen eten weer vis.” vertelt Vera Aarden, een van de initiatiefnemers. Volgens de United Nations Environment Programme (UNEP) sterven elk jaar 100.000 zeezoogdieren en minstens een miljoen zeevogels door deze vervuiling.

Verzin je eigen actie

Om de campagne dichterbij de deelnemers te brengen, wordt informatie uitgewisseld via Facebook en Twitter. Deelnemers zullen alternatieven moeten vinden voor zaken als in plastic verpakte groente en plastic tasjes. “Zo’n kort experiment maakt dat je wordt geconfronteerd met de enorme berg plastic die je in een luttele week weggooit”,  aldus Vera Aarden, een van de initiatiefnemers.

Voor en tijdens de week kan iedereen zijn of haar eigen acties verzinnen om aandacht te vestigen op de week. Zo werden vorig jaar in het centrum van Rotterdam, plastic tasjes van het winkelend publiek omgewisseld voor duurzame katoenen tasjes. Duikvereniging Silence World heeft een schoonmaakactie gehouden in recreatieplas Stroombroek bij Doetinchem. Ze doken veel (plastic) afval op.

World Ocean Day

ZeroPlasticWeek is dit jaar onder andere betrokken bij het organiseren van World Ocean Day. Dit jaar staat WOD in het teken van plastic soep en hoe deze te voorkomen en verminderen. Zondag 8 juni 2014 vindt de kick-off van de ZeroPlasticWeek plaats tijdens World Ocean Day in Chizone Event Centre (voormalige Lourdeskerk) in Scheveningen.

Voor meer informatie kijk op de website: www.zeroplasticweek.org of de facebook event-pagina.

Ga jij de uitdaging aan? Doe mee aan: Zero Plastic Week 2014!

Vanaf maandag 9 juni 00:00 uur tot en met zondag 15 juni 23:59 uur 2014 gaan we met z’n allen plastic vrij shoppen! Geen nieuw plastic kopen dus, een week lang. Plastic dat je in huis hebt mag je gewoon gebruiken. Maar als het op is sta je voor een uitdaging!

Dit geldt natuurlijk ook voor voedingsmiddelen die in plastic verpakt zitten. Zelf maken, een weekje zonder of een niet-in-plastic-verpakt alternatief biedt een oplossing. Wees dus creatief en creëer plastic vrije situaties.

Deel foto’s, filmpjes, tips en trucs op facebook en twitter om anderen te laten zien wat jouw creatieve oplossingen zijn.

Een week lang zonder plastic, kan jij het? Ofwel:

Ga jij de uitdaging aan? Meld je dan aan op het facebook event van Zero Plastic Week.