Zonnepanelen in plaats van asbest

Overijsselse bedrijventerreinen krijgen één miljoen euro aan subsidie om asbestdaken te saneren en eventueel te investeren in isolatie of zonnepanelen.

Begin juni ondertekende staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld hiervoor een overeenkomst met gedeputeerde Ineke Bakker van Overijssel. Met deze subsidie beloont ze deze provincie voor haar stimulerende aanpak en rekent ze op nog meer gesaneerde daken.

Asbestdaken aanpakken

Samen met gemeenten en kennisinstellingen benadert de provincie Overijssel bedrijven actief om hun asbestdaken aan te pakken. Bedrijven krijgen vervolgens hulp bij de afweging hun asbestdak te saneren en  om eventueel te investeren in zonnepanelen of isoleren.

“Deze aanpak levert diverse voordelen op”, vindt staatssecretaris Mansveld. “Zo verdwijnt de asbest veilig uit het milieu, komt er meer duurzame energie en bespaart een bedrijf energie.” Graag vormt ze met diverse partijen, als overheden, kennisinstellingen en bedrijven, coalities om te komen tot een schone, veilige en duurzame leefomgeving. Daarbij streeft ze naar een verbod voor alle asbesthoudende daken en gevelbekleding per 2024.

Schone en veilige leefomgeving

Volgens gedeputeerde Bakker investeert de provincie Overijssel zelf 1,1 miljoen euro in de aanpak van asbest op bedrijfsdaken. “Wij zien de bijdrage van de staatssecretaris als een ondersteuning van onze aanpak en van ons streven naar een schone en veilige leefomgeving voor alle Overijsselaars.”