De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Actie bij Action op een koopje

steggeman mijmert 002

Terwijl ik de inhoud van de (dure) stofzuigerzak zit te legen op een uitgevouwen krant (voor op de composthoop en de zak gebruik ik weer in de stofzuiger) zie ik dat beide pagina's gevuld zijn met talloze koopjes bij de Action. Ik ken die zaak niet, maar laatst sprak een vrijwilliger erover als een plek waar je heel goedkoop dingen kunt kopen. Als iets 'heel goedkoop' is, dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen, want meestal belooft het niet veel goeds, behalve voor de portemonnee van de argeloze koper. Een 'pedaler step scooter' voor kinderen kost 70 euro, maar er staat 69,95, de oeroude truc om iets goedkoper te doen lijken. Een voordeelflacon douchegel ligt te grijp voor 2.99. Nadeelflacons kon ik nergens vinden, maar het antwoord is even simpel als schokkend: een voordeelflacon IS (sorry, dit is geen afkorting) een nadeelflacon. In douchegel zit nogal wat materiaal waar de oceanen helemaal niet blij mee zijn: een plastic soepgebied van ongekende omvang i het gevolg van onze dagelijkse doucherage. Wasverzachter voor 1.60 (pardon 1.59). 'Fresh, blue, spring feeling of lemon tree' Dat is de grootste totaal overbodige watervervuiler die je maar kunt bedenken en dan te weten dat als je de was in de wind droogt, deze heerlijk soepel en fris aandoet, gratis. En ja hoor, ook Action probeert klanten te trekken met loombandjes, 'diverse soorten 250/300 stuks voor 60 cent '(pardon 0,59 euro)'.  

Lees verder

De 'eenvoud' van (hobby)boeren

img 4295

 

 

 

 

 

door JanWillemNatuur

Al sinds we de boerderij in 2009 betrokken, verbouw ik graan op de akker van een halve hectare. Dat is boeiend en het resultaat bevredigend, omdat ik al sinds mijn 25e zelf brood bak. Maar brood maken van graan dat op eigen akker is gegroeid dat is iets heel speciaals. Niet dat het van een leien dakje gaat.... Werkend met de permacultuurprincipes kom je er achter dat graan verbouwen minder vanzelfsprekend is, ook al wordt speltgraan al sinds bijbelse tijden verbouwd. Alle bekende groenten en granen moet je echter elk jaar opnieuw zaaien, na ploegen, eggen of spitten en frezen: ontzettend veel werk. Maar ik houd van spelt, ik bak al veertig jaar zelf brood en ben dol op de goudgele kleur van spelt en de heerlijk notige smaak van het brood. Bij permacultuur ploeg je niet, laat je de bodem zoveel mogelijk met rust en bedek je die geregeld met organisch materiaal zodat de wormen, springstaarten en schimmels zich naar hartelust kunnen ontwikkelen. Dan krijg je een rijk bodemleven dat voeding geeft aan de planten. Wil je duurzame landbouw, dan zorg je dus voor een gezonde bodem en kweek je meerjarige gewassen zoals notenbomen, fruitbomen, tamme kastanjes en fruitstruiken. In de hedendaags landbouw is dat principe verlaten en verlaat men zich op kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Resultaat?

Lees verder

DieperdeDeep Ecology

img 4295

Het woordje ‘deep’ in Deep Ecology blijkt intrigerend voor mensen. Sommigen denken hierbij aan de dieptepsychologie van Freud. Anderen vragen zich af of er dan ook oppervlakkige ecologie bestaat. Inderdaad, volgens Arne Naess, de Noorse filosoof en bedenker van het concept diepe ecologie. Bij oppervlakkige ecologie maak je een beetje goed aan het einde van de pijp wat beter niet kapot gemaakt had kunnen worden: reiniging van water dat vergiftigd is door pesticiden, of recycling van plastic waterflesjes die totaal overbodig zijn en een veelvoud aan water kosten bij de productie.

Waar onze snelle samenleving met bijv. een ‘succesvolle’ start-up voor digitaal bestelde en supersnel geleverde bloemstukjes (die stikken van het chemisch afval ) vooral behoefte aan heeft is LEEGTE. Dat betekent ruimte voor reflectie, ruimte voor nadenken, voordat we in de (re)actie schieten. Wat hebben we toch een haast om vooruit te komen. De Duitse filosoof Peter Sloterdijk sprak in dit verband heel treffend over onze cultuur van voortgang i.p.v. van vooruitgang. Voortgang is strijdig met diepgang.

Lees verder

Doe Parijs cadeau...of Madrid

img 4295Onlangs hoorde ik op de radio dat een man een radiatorborstel van Sinterklaas had gekregen. De toon waarop hij ‘wel handig’ zei, verried hoe blij hij er mee was. Vervolgens spiegelde een heldere en uitdagende vrouwenstem hem een veel beter cadeau voor: een reis naar Parijs, Barcelona of New York! Opvallend hoeveel reclame er gemaakt wordt voor reizen en de laatste jaren voor cruises in het bijzonder. “Ik wil mijn eigen paradijs.” “Ik wil de Cote d’Azur.” “Ik wil vooral niet duur...” Wat maakt dat mensen zo vaak weg willen uit Nederland? Waar komt de onverzadigbare behoefte aan reizen vandaan? Reizen is avontuurlijk; nou ja, voor een enkeling misschien. Reizen geeft afwisseling; behalve dan als je in je vliegtuigstoel opgevouwen probeert te slapen. Reizen zorgt voor nieuwe contacten; nou ja, misschien tot en met de gezellige eenmalige reünie met foto's… Godfried Bomans zei het eens zo:” Mensen bezoeken in een verre vreemde stad gebouwen die ze in hun eigen stad over het hoofd zien.” Toch hebben miljoenen

Lees verder

Een echte Pashmina van Chyangra Pashmina

consulent claudiaIk ben dol op mooie stoffen. Op de mooiste kwaliteiten wol bijvoorbeeld, zoals fijne cashmere.

Nu ben ik ook een groot dierenliefhebber en vind ik oprecht dat we dieren niet mogen kwellen en doden om onszelf te kleden. Omdat het voor mij persoonlijk moreel problematisch is. Maar ook simpelweg omdat het niet nodig is.

Er zijn genoeg andere, betere manieren om onszelf warm en beschermd te houden in ons gematigde klimaat.

Lees verder

Hoe geef je je garderobe een lente-update?

Ieder voorjaar en zomer heeft z’n trends. Leuk, als een trend je aanspreekt. Is er dit voorjaar iets voor je bij? En past het bij je? Ik help je op weg met een paar voorbeelden.Door Claudia Hulshof

logo_sustainable_style.jpgI

claudia_h_m_265x300.jpgTrend 1: Bloemen- en andere natuurprints

Zien we vooral voor vrouwen. Is er zowel in gedempte, vergrijsde kleurmengingen als in fellere, heldere kleuren. Als tuniek of blouse makkelijk te combineren met effen broeken, die je waarschijnlijk al hebt. Bijgaande mooie print combineert fellere kleuraccenten op een zachte huidkleurige ondergrond. De blouse links uit de Conscious Collection van H&M is van een mooie licht transparante gerecycled polyester.

Wie staat het? Het model is recht en basic, vooral vrouwen met een H-silhouet staat de blouse mooi. Combineer bijvoorbeeld met een strakke broek in het roodoranje (tangerine, de modekleur van dit seizoen) als je dat mooi vindt, of met een lichte neutrale kleur. Vrouwen met een smalle taille (en silhouet X of  een ‘acht’) dragen er een riempje om. Een top eronder in de kleur van je broek is het mooist.

Dunne, licht doorschijnende stoffen met bloemenprints staan volle, ronde vrouwen prachtig, zeker vrouwen met krullend haar. Draag blouses of tunieken die ruim genoeg zijn, laat de stof lekker om je heen wapperen. Een prachtig gezicht!

Lees verder

Ik ben toch niet gek?!

img 4295"Ik ben toch niet gek?!", brult een MediaMarktkoopman vanaf mijn tv-scherm de kamer in. "Wir leben Autos" klinkt even later uit de mond van een betrouwbare vijftiger, terwijl een Volkswagen getoond wordt. Dan, tijdens het blinken van het Citroenlogo bij een duistere achtergrond, fluistert een charmante Francaise onzichtbaar "Creative technologie". Na het weerbericht hoor ik tot mijn verbazing dat het weer "mede mogelijk werd gemaakt" door een beroemd merk. Weer later "knock, knock, knockt" een fonkelende Peugeot "on heavens door". Ook word ik nog uitgenodigd te stemmen voor de Gouden Loeki. Mag ik ook nog de beste onzin van al die reclames belonen met een stem. Als die STER-reclames geen effect zouden hebben, zouden ze al lang verdwenen zijn van het scherm. Maar elke dag komen er tientallen boodschappen langs die tonnen gekost (en blijkbaar voor de fabrikanten opgeleverd ) hebben, gezien de somtijds spectaculaire beelden met massa's mensen op exclusieve lokaties ver van mijn bed. Naarmate ik meer reclames op televisie zie, voel ik mij steeds meer vervreemd. Is dit de wereld waarin ik leef? Niets van al die beelden heeft ook maar iets te maken met wat ik elke dag meemaak en doe op de Praktijkschool voor Duurzaamheid.

Lees verder

Kan het nog gekker?

 

Afgelopen weken heb ik met speciale aandacht de kranten bekeken en naar de radio geluisterd. De oogst aan bizarre berichten was opmerkelijk. Dat bankiers weinig ethisch besef hebben is sinds het 'herstel van DE ECONOMIE'  o.a. door het zien van het toneelstuk "Door de Bank genomen" (die hoofdletter kwam als vanzelf) al duidelijk geworden, maar het totaal ontbreken van enig verantwoordelijkheidsbesef bij een directeur van een groot bedrijf  frappeerde mij. De heer Nijhuis, bestuursvoorzitter van Schiphol zegt:"Ik kan mijn salaris goed uitleggen". "Als ik vanaf 2017 door zou gaan, verdien ik (volgens de nieuwe regeling) maximaal 487.00 euro. Daar heb ik vrede mee". Hij kan dus leven met een bedrag dat 270x zo hoog ligt als mijn jaarsalaris. Best knap. Hij licht toe:"Als ik me ergens over opwind, dan is het niet over dat inkomen, maar over het geleuter hier omheen."  Hij kan zonder enige onderbouwing beweren" Mijn huidige salaris kan ik voor mezelf uitstekend verantwoorden" Voor mijzelf, ja ammehoela. Maar naar de samenleving?? Nijhuis:"Ik kan goed in de spiegel kijken. Ik vind het geen exorbitante beloning." (volgens de oude regeling toucheerde hij in 2014 900.000 euro incl. een bonus van 370.000). Hij hoeft dus geen tweede gratis bril van Pearle om in die spiegel te kijken. Die bonus krijgt hij gewoon zonder iets extra's te doen, behalve zijn werk. Deze man houdt overal droge ogen bij, denk ik, behalve als mensen leuteren over zijn salaris, dan schiet hij vol. Lees verder

Lees verder

Klimaatverandering: geen issue

steggeman mijmert 002Onlangs viel mijn oog in de linker kantlijn van pagina 7 van Trouw op een artikeltje over klimaatverandering. Normaal lees ik die tienregelige stukjes niet, ik snel de koppen en zelfs die niet allemaal. Toch sprong deze eruit. De inhoud? Het afbreken van de ijskap van Antarctica gaat vele malen sneller dan de wetenschappers voor mogelijk hebben gehouden. Over 40 jaar leidt dat volgens hun berekeningen tot een zeespiegelrijzing van anderhalve meter...Dat was even schrikken. Inderdaad even schrikken en dan snel weer verder met koppensnellen. Ik dacht:”Waarom staat dit alarmerende bericht niet met vette letters op de voorpagina van Trouw? Dit is aardenieuws, ja breaking wereldnieuws. Het gevolg zal zijn: gigantische overstromingen in grote steden als New York, Rotterdam en Bangla Desh, miljoenensteden die in lage delta’s liggen te wachten op die grote overstroming. Ik wilde het artikeltje uitknippen, vergat dat N.B. en toen mijn geheugen mij een paar weken later op deze omissie wees, kon ik de bewuste krant niet meer vinden. Ik sta dus ook niet in voor de juistheid van de cijfers die ik hierboven heb genoemd. Maakt dit ‘vergeten’ deel uit van de menselijke neiging ongewenst nieuws te verdringen?

Lees verder

Maak het reparabel

img 4295

door JanWillemNatuur

Ik kan enorm genieten van het herstellen van iets dat beschadigd is en repareren van iets dat kapot is gegaan. Misschien komt het door een lichtelijk traumatische ervaring als 8-jarig jongetje. Mijn vader had uit Japan een jojo voor mij meegebracht met twee kleuren glas waarin lampjes zaten. Als je de jojo op en neer liet dansen, dan gingen die lampjes branden, rood en wit, prachtig. De buurjongen van de overkant van de straat vroeg of hij hem ook even mocht vasthouden. Tot mijn ontzetting liet hij hem in stukken vallen, mijn prachtige jojo... Ik was ontroostbaar. Nog altijd vind ik het moeilijk te verdragen dat iets kapot valt en vooral als ik degene ben die dat iets kapot laat vallen. Op de boerderij zijn er veel apparaten en gereedschappen waaraan iets kapot gaat of slijt. Ik zoek dan steeds naar mogelijkheden voor herstel. In een vershout workshop leerde ik bijv. een steel met handvat te maken voor een hark en een spa waarvan de steel afgebroken waren. Het geeft mij een gevoel van trots als ik nu die hark of die spa in mijn handen neem. Ik weet dat ik voor nog geen 10 euro bij Gamma een nieuwe kan kopen, maar een dag werken aan een eigen steel geeft mij veel meer voldoening. Al mijn hele leven plak ik de banden van mijn fiets als ze lek zijn. Tien minuten werk en ik fiets er weer lustig op los. De fietsenmaker doet dat niet meer: band lek? Hij legt er een nieuwe omheen. Plakken kost te veel tijd en tijd is in onze kapitalistische maatschappij geld. We hebben menselijke arbeid (te) duur gemaakt, zodat straks je haar door een robot geknipt wordt, natuurlijk eentje die kan praten, dat wel...

Lees verder
Volgende »

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: