Biologische groenten en fruit: een wereld van vers-schil

Biologisch, dat smaakt!

Biologisch geteelde groenten en fruit zijn in het algemeen intenser van smaak doordat ze  minder water bevatten. Bovendien is het gezonder om biologisch fruit te eten. Een onbespoten appel bijvoorbeeld hoeft u alleen even af te spoelen onder de kraan; er zitten gegarandeerd geen schadelijke overblijfselen van bestrijdingsmiddelen in het vruchtvlees. Ongeschild behoudt die appel zijn voedingswaarde: de meest waardevolle stoffen zitten vlak onder de schil. Ook de schil zelf heeft een positief effect op uw gezondheid doordat hij de darmwerking stimuleert.

Seizoensgroenten en biologisch fruit

Voor een natuurlijke en duurzame voedingswijze kiest u voor biologische groenten en fruit van het seizoen, uit de directe omgeving. U vermijdt hiermee de indirecte energiekosten van invriezen en transporteren. Dat komt dan weer ten goede aan de aarde.

Wilt u toch een buitenlands product, kies dan voor biologische producten met het Max Havelaar keurmerk. Zo werkt u mee aan een eerlijk loon en de gezondheid van de boeren uit de Derde Wereld die met Fair Trade samenwerken.

Abonneren op biologische groente en fruit

Zijn biologische groenten en fruit nieuw voor u en wilt u het wel eens proberen? In de natuurvoedingswinkel en andere speciaalzaken zijn biologische groente- en fruittassen verkrijgbaar in verschillende maten.

Adressen voor ODIN Groente- en Fruittas en Andere Groente en Fruittassen

 Bespoten niet-biologische groenten en fruit

Bespoten groenten en fruit kunnen er groter en gaver uitzien dan biologische, maar zij bevatten doorgaans meer water dan biologische groenten en fruit. Daardoor verwatert letterlijk de smaak. Ook wordt de smaak negatief beïnvloed door genetische manipulatie, kassenkweek of 'verrijking'  van de bodem met kunstmest.. Bestrijdingsmiddelen kruipen onder de schil door en dringen door tot in de kern van de groente of vrucht. Schillen of schoonmaken helpt dus niet. De enige vrucht die de middelen grotendeels buiten kan houden is de banaan, maar bij het telen hiervan worden (in het gangbare circuit) de boeren uit de Derde Wereld uitgebuit en zijn zij het die de gevaarlijke sproeistoffen inademen.

Proef biologische groenten en fruit zelf!

U kunt zelf een smaaktest doen: vergelijkt u een bespoten appel met een biologische. Op de biologische boerenmarkt zijn groenten en fruit goedkoper dan in de winkel. Bovendien zijn ze vers van het land. Bij veel biologische telers worden de producten ook direct aangeboden, loopt u er gerust eens binnen in een boerderijwinkel of streekwinkel