Energiebesparende maatregelen voor de kleine portemonnee

1. Standby-killer

Ongemerkt verbruiken je elektrische apparaten veel energie, ook als je ze niet gebruikt. Apparaten in slaapstand zijn de grootste energieslurpers in huis, maar ook opladers die je in het stopcontact laat zitten zonder ze te gebruiken verbruiken nog stroom. Koop daarom een standby-killer of een stekkerdoos met een aan- en uitknop, zodat je deze apparaten en opladers echt uit kan schakelen. Dat scheelt je al gauw een paar tientjes per jaar!

 2. Waterbesparende douchekop

Misschien heb je er al een, maar zo niet: koop een waterbesparende douchekop! Douchen kost namelijk water, maar ook aardgas om het water mee te verwarmen. Een gemiddeld gezien besteedt ongeveer 300 euro per jaar aan water en energie om te douchen. Met een waterbesparende douchekop kan je hier al gauw een kwart op besparen!

3. Zonnepanelen huren

Met zonnepanelen wek je zelf elektriciteit op op het dak van je woning. Het is tegenwoordig allang niet meer nodig om een forse investering te doen om zonnepanelen  op je dak te laten installeren. Er zijn namelijk een aantal partijen waarbij je zonnepanelen kan huren. Je betaalt dan gedurende de huurperiode (gemiddeld 10 tot 15 jaar) een maandelijks huurbedrag. Dit huurbedrag ligt bijna altijd lager dan wat je anders aan je stroomleverancier had moeten betalen, terwijl je nu zelf 100% groene stroom opwekt. Het grote voordeel van zonnepanelen huren ontstaat eigenlijk pas als de huurperiode is afgelopen, omdat je het zonnestroomsysteem dan meestal voor een klein bedrag kan overnemen. Je profiteert dan nog minstens 20 jaar van gratis stroom. Alles bij elkaar levert dat een flinke besparing op!

4. Tochtstrips

Plak tochtstrips langs ramen en deuren om onnodig warmteverlies tegen te gaan. Het plaatsen van tochtstrips kan al gauw een jaarlijkse besparing van 50 euro opleveren!

5. Radiatorfolie

Een radiator straalt warmte uit, niet alleen naar de kamer maar ook naar de muur achter de radiator. Door reflecterende folie achter je radiatoren te plakken, wordt de warmtestraling weerkaatst richting de kamer. Zo voorkom je dat er veel warmte verloren gaat en heb je dus minder energie nodig om je huis warm te houden. Een pak radiatorfolie kost ongeveer twee tientjes, terwijl je er al gauw drie tientjes per jaar mee bespaart.

6. Led-verlichting

Led-verlichting is relatief duur in aanschaf, maar deze investering verdient zich al gauw terug. Een ouderwetse gloeilamp kost je bij vier branduren per dag ongeveer dertien euro per jaar. Stap je over op led-lampen, dan kost je dit per lamp nog maar twee euro per jaar. Kan je nagaan hoeveel dit scheelt op je energierekening als je alle verlichting vervangt door energiezuinige led-lampen!