De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Over granen, peulen en lupine, leveranciers van gezond eten

Rijst en macaroni staan op het menu van elk Hollands huishouden. Maar heb je wel eens spelt, quinoa of amaranth geprobeerd? En ken je de waarde en de aparte smaak van de ouderwetse peulvruchten die eeuwenlang in de lage landen zijn verbouwd? Dat is nog eens gezond eten! En had je al gehoord dat lupine een prachtige eiwitbron is?

Herontdekte granen leveren gezond eten

Spelt is een oud tarweras met een opvallend lange en slanke aar. Spelt levert een eiwitrijk meel (tussen de 12 en 15%) met een hoog glutengehalte dat een prima bijdrage is aan gezond eten. Er is dan ook goed brood mee te bakken dat een hartige, nootachtige, smaak heeft. Met speltmeel valt ook lekker gebak te maken. Spelt is als kookgraan te gebruiken. In steeds meer plekken in Oost Nederland wordt weer spelt verbouwd, o.a. op de akker van Boerderij de Stegge in Winterswijk. Quinoa en amaranth zijn de wondergranen van Inca’s en Azteken. De Spanjaarden verboden in de 16de eeuw de verbouw en het gebruik van deze granen in Latijns Amerika o.a. vanwege de enorme voedingswaarde en de daarmee gepaarde kracht voor de lokale bevolking. Ten slotte: lupine blijkt een prima eiwitleverancier te zijn. Lupine groeit goed op schrale grond, in een droog klimaat en heeft weinig mest nodig. Het is een ideaal wisselgewas, omdat het stikstof in de grond brengt. Lees het onderzoek van Louis Prins voor het Louis Bolk Instituut over lupine.

Peulvruchten goedkoop en gezond eten voor fijnproevers

stegge5_023.jpgGedroogde peulvruchten Ze lijken een beetje ouderwets, wie kookt er nu nog groene erwten, linzen of kikkererwten? De buitenlandse invloeden, zoals de Marokkaanse keuken geven echter een impuls en in hun supermarkten zijn peulvruchten vaak in overdaad aanwezig: bruine en witte bonen, erwten, kapucijners, kievitbonen, nierbonen, limabonen, etc. De bonenfamilie verdient het om in ere hersteld te worden! Denk daarbij vooral aan seizoenspeulvruchten, die vers van eigen bodem heerlijk smaken en minder energie vragen in de teelt:

  • Tuinbonen (juni-augustus)
  • Snijbonen (augustus- september)
  • Verse doperwten (juni-juli)
  • Peultjes (mei-juni)
  • Kapucijners (juli-augustus)

Peulvruchten leveren de voedingsstoffen van aardappelen en vlees tegelijk. Ze bevatten eiwitten, zetmeel (koolhydraten), B-vitamines, mineralen (ijzer) en veel voedingsvezels. Peulvruchten kunnen prima dienst doen als vleesvervangers.

Adressen Granen en Peulvruchten op Allesduurzaam.nl

Granen en peulvruchten en goed(kop)e gezond eten-combinatie

Het in een maaltijd combineren van granen zoals haver, tarwe, bulgur, spelt en de zetmeelproducten macaroni, spaghetti enerzijds met peulvruchten als bruine bonen, linzen, adukibonen, kikkerwerwten en kapucijners anderzijds zorgt voor een effectieve opname van de eiwitten en mineralen in het lichaam. Het is ook nog eens goed voor uw portemonnee, want deze combinatie kost u veel minder dan vlees, kaas of vleesvervangers uit de koeling in de winkel. Gezond eten kan dus simpel, natuurlijk en geodkoop! De optimale verhouding tussen graan en peulvruchten is 1 deel peulvruchten op 2 delen graan, bijvoorbeeld per persoon 25 gram kikkererwten (ongeweekt) op 50 gram bulgur. Turkse humus, gemaakt van kikkerwerwten, kun je prima smeren op een pannekoek van tarwemeel. 

Weinig gezond eten uit chemische landbouw

In de gangbare rijstteelt worden veel chemische middelen gebruikt. De hoeveelheden die gebruikt worden variëren sterk van land tot land. De rijstteelt in z'n totaliteit is goed voor 11% van het totale wereldverbruik aan herbiciden (tegen onkruid), 17% van de insecticiden (tegen insecten) en 16% van de fungiciden (tegen schimmels). Omdat de beschikbare oppervlakte voor rijstteelt bijna niet meer kan worden uitgebreid zoekt de gangbare landbouw zijn heil vooral in rijstveredeling via gentechnologie. De onderzoeken spitsen zich vooral toe op het ontwikkelen van rijstvariëteiten met een hogere opbrengst en op het inbouwen van weerstand tegen plagen en ongunstige teeltomstandigheden. De supergewassen putten met hun hoge opbrengsten echter de bodem te snel uit en worden makkelijker aangetast door allerhande plagen: insecten blijken zich bijvoorbeeld snel aan te passen aan het ingebouwde gif. Gedurende een paar jaar is er een hogere opbrengst, maar daarna is de grond uitgeput, dood en is er steeds meer kunstmest plus bestrijdingsmiddel nodig om dezelfde opbrengst te halen...

Tips Eten & Drinken

De groene Kookacademie

De groene Kookacademie

Leer écht koken op de groene kookacademie.
Lees verder

Vijf vegatips voor de fervente vleeseter

Vijf vegatips voor de fervente vleeseter

Er zijn veel goede argumenten om minder vlees te eten maar het is lastig opboksen tegen de drijfveer van het genot.
5 tips om carnivoren te overuigen

Duurzame vis hapt lekker weg

Duurzame vis hapt lekker weg

Vis eten? Denk ook aan toekomstige vis-lekkerbekken: Kies voor MSC-gekeurde vis. Bekijk het filmpje onderaan deze pagina.
Lees verder

Second life voor gebruikte frituurolie

Second life voor gebruikte frituurolie

Gooi frituurolie van oliebollen of patat niet weg...
Kijk wat je ermee kan doen

Biologisch uit eten

Biologisch uit eten

Ga lekker uit eten bij een restaurant met biologische producten op de kaart
Vind met je postcode een biologisch restaurant

Groente- en Fruitabonnement

Groente- en Fruitabonnement

Neem nu een abonnement: wekelijks verse biologische groenten en fruit
Vind met je postcode een abonnement in de buurt

(H)eerlijke koffie

(H)eerlijke koffie

Een biologisch en/of Fair Trade kopje koffie smaakt dubbel zo lekker
Vind koffie en thee met een goed gevoel

(H)eerlijk uit eten...

(H)eerlijk uit eten...

Uit eten bij een adres op Allesduurzaam.nl betekent producten uit de streek, vegetarische gerechten ofwel het goede leven...
Ga lekker op zoek naar restaurants en eethuisjes

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Warning (8192): class.FormHandler.php at 1826 The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: