Tips om je woning duurzaam te verwarmen

Kies de juiste thermostaat

Er zijn vele soorten thermostaten die allemaal hun eigen functies hebben. Dit zijn de meest voorkomende thermostaten:

  • De kamerthermostaat: dit is de bekendste en hiermee regel je handmatig de temperatuur in je woning. Dit is de minst duurzame thermostaat.
  • De klokthermostaat: dit is een zeer duurzame thermostaat waarmee je kan instellen op welke momenten van de dag je woning verwarmt moet zijn. Hierdoor zal je, ook als je de verwarming vergeet lager te zetten, nooit stoken op onnodige tijden. Door de klokthermostaat zal je minder omkijk hebben naar je centrale verwarming.
  • De slimme thermostaat: wil je zo min mogelijk omkijken naar je thermostaat? Dan is de duurzame slimme thermostaat iets voor jou. Deze houd je leefpatroon bij en verwarmt de woning op de momenten wanneer jij thuis bent. Als je een keer later thuis komt zet je de verwarming eenvoudig lager met je smartphone.

Bron: www.energieleveranciers.nl

 

 

Thermostaatkranen

Als je niet op een kamer in je woning bent hoeft deze niet verwarmd te worden. Zorg daarom voor thermostaatkranen op de verwarmingen. Deze kan je open of dichtdraaien op het moment dat je wel of geen warmte wil in een bepaalde ruimte. Op deze manier stook je niet onnodig in een afzonderlijke ruimte.

Zet de verwarming niet uit

Draai jij altijd de verwarming uit als je weg gaat van huis? Tip: draai hem lager in plaats van uit. Zet de verwarming rond 16 graden want dan gebruikt de verwarming weinig energie. Want als de verwarming moet opstarten kost dat veel meer energie.

Bron: www.froot.nl

Isolatie

Als je de bovenstaande tips hebt uitgevoerd ben je duurzaam bezig, maar als je woning nog niet goed is geïsoleerd dan verliest je woning alsnog veel warmte wat weer onnodig veel energie kost. Warmte wil je woning verlaten en probeert zijn weg naar buiten te vinden via het dak of de muren. Om te zorgen dat de warmte in je woning blijft, doe je er goed aan om je woning te voorzien van degelijke isolatie. Op deze manier verwarm je je woning zeer duurzaam. Maar op wat voor manieren kan een woning worden geïsoleerd?

  • Dakisolatie: dakisolatie is één van de meest voorkomende isolatie methode, hierbij wordt aan de bovenkant of onderkant van het dak isolatie geplaatst. Dakisolatie zorgt er simpelweg voor dat de opstijgende warme lucht in je woning blijft.
  • Muurisolatie: warmte verlaat je woning ook via de muren. Om dit te voorkomen kan je de muur voorzien van isolatie, daar zijn 3 methoden voor. Aan de buitenkant van de muur, aan de binnenkant van de muur of spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is het effectiefst en tevens het meest voordelig, hierbij wordt de ruimte tussen de binnen en de buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal.
  • Vloerisolatie: met vloerisolatie zorg je ervoor dat de koude lucht van de aarde je woning niet binnendringt. De vloer kan via de kruipkelder, als je die hebt, of via de bovenkant van de vloer geïsoleerd worden.