Aarde-Werk 'de Stegge', Praktijkschool voor Duurzaamheid

Rond de boerderij uit 1880 worden steeds meer praktijkvoorbeelden van kringlopen gerealiseerd voor water,voedsel en energie. In de biologische moestuin van Aarde-Werk de Stegge worden het jaar rond groenten en kruiden verbouwd die aan zo'n 10 personen voldoende voedsel bieden. Op het graanveld staat 's zomers het koren (tarwe, spelt, rogge) voor het brood en andere graanproducten. De boomgaard levert tal van soorten fruit en noten. Begin 2014 is er een voedselbos aangelegd dat in de loop van 15-30 jaar vruchten, bessen, noten en tamme kastanjes zal gaan leveren.

In de zomervakanties ontvangen we graag deelnemers aan een landervaringsweek: mee-werkende vakantiegangers die en passant van alles leren over permacultuur, peak-oil, duurzaamheidsprincipes in de praktijk en vooral een hoge kwaliteit van leven. Ook organiseren we diverse inspirerende cursussen in lente en zomer.

landervaring aan tafel img 6162

Basisschoolklassen uit de Achterhoek doen een hele ochtend praktijkervaring op in het zoeken van wilde planten en kruiden voor een zelfgemaakte 'oersoep' en voor medicinale doelen. Ze leren tevens hoe je brood kunt maken. Ze malen zelf de graankorrels voor het meel. De provincie Gelderland ondersteunde financieel dit project voor een jaar. Lees verder over Brood en soep uit de oertijd.

Nog dit jaar starten we in onze nieuw te bouwen cursusruimte met trainingen 'Duurzaam ondernemen vanuit rust en reflectie'. Daarin kunnen ondernemers de tijd nemen om te reflecteren op de doelstellingen van hun bedrijf en om na te gaan waarom en hoe ze duurzaamheid meer aandacht kunnen geven. De training is gebaseerd op een integraal concept van duurzaamheid waarin de persoonlijke verbinding van werknemers met hun materialen en doelen centraal staat.

Wat wij doen aan duurzaamheid

Aarde-Werk de Stegge leert duurzaamheid in de praktijk: hoe verbouw je biologische groenten en kruiden, hoe schep je kringlopen in je systeem en hoe laat je planten van elkaar profiteren? De boerderij heeft sinds maart 2010 20 zonnepanelen voor het opwekken van groene stroom. Deze hebben tot nu toe gemiddeld per dag bijna 8 kWh stroom opgewekt. Het eerste jaar is 3050 kWh opgewekt. Aan het eind van het tweede jaar stond de teller op 3480 kWh. Het derde jaar leverde 3012 kWh en het iverde jaar 3095. Het lopende jaar komt waarschijnlijk net boven de 3000 kWh uit, niet omdat er in de zomer weinig zon was, maar omdat vooral in nov,dec. en jan. er veel bewolking was. lees meer over de opbrengst van de panelen in div.maanden

stroomhuuske img 3364

's Zomers organiseren we cursussen en introductieweekenden over permacultuur en diepe ecologie.

Ook is een helofytenfilter aangelegd voor een natuurlijke verwerking van al het afvalwater. Het gezuiverde water wordt teruggevoerd naar de boerderij, de verbouwde schoppe en het 'radhuis' om het toilet mee door te spoelen en de was mee te doen. Zo ontwikkelt het leefsysteem zich in de richting van steeds meer perma (nente agri) cultuur.

In 2014 is de schuur ("schoppe" op zijn Achterhoeks) op duurzame wijze verbouwd tot een uiterst energiezuinig gebouw waar cursussen, trainingen duurzaam ondernemen en excursies gegeven worden. Binnenkort zal waarschijnlijk de op een na hoogste score 'excellent' in de internationale BREEAM-certificatie worden toegekend.

Het terrein wordt steeds meer ingericht als ervaringsplek : bezoekers kunnen vanaf het voorjaar 2011 zelfstandig op ontdekkingstocht over het terrein en krijgen daarbij enkele aanknopingspunten in een bijbehorend rugzakje met atrributen en een uitnodiging om het wonder van de natuur-in-actie te beleven. daartoe zijn allerlei p[lekjes ingericht, zoals een pontje op de poel, een uitk'eik'stoel, een drie eikenpunt om stil tussen de bladeren van de vogeltjes te genieten en een zonnestoel naast de zonnepanelen om je eigen lichaamscellen met zonne-energie op te laden.

Met steun van de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij is in het voorjaar van 2011 daartoe een rondleidingsroute ontworpen en geplaatst. Buro Kloeg, houtspecialist Tim Hagen en zintuigenspecialiste Hanneke Verhulst hebben gezorgd voor realisatie van de ontdek en beleefroute onder het motto "Trektocht door het Hier en Nu" .

Aarde-Werk 'de Stegge', Praktijkschool voor Duurzaamheid
Geessinkweg 3
7107 AR Winterswijk Kotten

Meer resultaten

Keurmerken